Labirintó – foglalkozásterv

Készítette: Tóth Olivér Artúr és Pásztor Csörgei Andrea
Drámajáték alapú foglalkozás 9-11 éveseknek.

Szükséges eszközök:

  • csomagolópapír
  • ragacs
  • A4-es lap
  • filctollak
  • palack/levél
  • pipa/kapitány sapka illetve egy-egy kép azokról

1. Bevezető 
Ha már közösen olvastuk a gyerekekkel a könyvet, felidézünk néhány szigetet: Mi volt a nevük? Mi történt ott hőseinkkel? Nektek melyik sziget tetszett a legjobban? Miért? stb.
Ha a gyerekek nem olvasták a könyvet, akkor elmondjuk, hogy most egy különös világba kalauzoljuk őket, és felolvasunk a könyvből néhány részletet.
A részletek ITT megtalálhatók.

2. Kié ez a tárgy? (karakterépítés)
Elmeséljük, hogy nemrég egy házat vettünk magunknak Labirintó partján. Az ifjú, akitől a házat vettük nemrég elhunyt távoli nagybátyja házát adta el nekünk, akit ő alig ismert, csak egészen kicsi gyerekkorában látta egyszer, tulajdonképpen semmit sem tudott róla. A házat, amint megörökölte, gyakorlatilag érintetlenül adta el, így ránk várt, hogy rendbe tegyük. Ahogy a rég elhagyott ház padlását pakoltuk, egyszer csak a kezünkbe akadt egy láda, benne egy pipa és egy kapitányi sapka. Nyilvánvalóan a nagybácsié lehetett. vajon mi lehetett a foglalkozása? Mit gondoltok, milyen ember lehetett? Fiatal volt vagy idősebb, amikor meghalt? Hogyan teltek napja? Gyűjtsünk össze minél több külső és belső tulajdonságát, lehetőleg úgy, hogy körben ülve, mindenki mondjon a nagybácsiról egy szerinte rá jellemző mondatot.

3. Hol lakik a titokzatos Nagybácsi? (Térkép készítés)
Vajon milyen lehetett a környék, ahol a Nagybácsi lakott? Egy falra rögzített nagy csomagolópapírra közösen rajzoljuk fel Labirintót, a néhány szigetet, amelyekről az imént szó esett, a Nagybácsi házát, a környéket.

4. Csoportalkotás (bármilyen bevált csoportalkotási módszerrel)

5. Palackposta – kapitány levele
Ahogy tovább kutatunk a padláson, hirtelen a kezünkbe akad egy palack, benne egy levéllel. Óvatosan kibontjuk. Minden bizonnyal egy soha fel nem adott palackpostáról van szó.

Felolvassuk a levelet. A levél szövege ITT megtalálható.

6. A 4 sziget
A Nagybácsinak minden bizonnyal nem maradt ideje befejezni a térképet, a szigeteknek csak a koordinátáit találjuk meg a palackban egy kisebb papíron…
Fejezzük be mi magunk a térképet! Induljunk útnak csoportosan, minden csoport egy-egy szigetet látogasson meg!

Négy kártyára írjuk fel a szigetek nevét, minden csoport húzzon egyet!

  • Lebegő
  • Lukacsos-kráteres (Ementáli)
  • Kocka
  • Erdős (Brokkoli)

Tervezzétek meg a szigeteteket! Tudjuk, hogy mindegyikben valamilyen erősérzelem uralkodik. Milyen érzelem ez? És milyenek az ott lakók? Hogy néznek ki? Milyen szokásaik vannak? Hogyan befolyásolja mindennapjaikat a szigeten uralkodó érzelem? Hát a sziget maga? Mekkora? Hogy néz ki? stb.

Rajzoljátok is le a szigetet egy-egy papírlapra!

7. A kapitány látogatása
Szerencsére minden szigeten készült valamiféle feljegyzés arról, hogyan zajlott a Kapitány látogatása. Játsszátok el egy rövid jelenetben ezt az eseményt. Hogyan fogadták a Kapitányt a szigetlakók? Hogyan hatott a Kapitányra az adott sziget jellegzetes érzelemvilága?

8. Elkészült térkép
Az a csoport, amelyik bemutatta a jelenetét, ragassza fel a szigetét a nagy térképre. Végül elkészül Labirintó teljes térképe!

A foglalkozásterv letölthető ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: