VIHAR

Fási Bella ajánlója
Seita Parkkola: Vihar. Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2012.

Vihar 12 éves fiú, és mint minden ilyen korú kamasz, próbálja megtalálni a helyét a világban, ám a történetünk kezdetén már csak egyetlen esélye van, mielőtt kitaszítottként végleg a társadalom peremére sodródik, ahonnan nem lesz visszaút. Hogyan jutott Vihar ide? Talán maga sem tudja. Sorra rúgták ki az iskolákból miközben ő önmagát kereste, lassan összecsaptak a feje felett a bizonytalanság és a szabadságvágy hatalmas hullámai, most pedig meg kell tennie mindent, hogy az akváriumra emlékeztető Esélyek Házában, a város problémás gyerekeinek fenntartott kísérleti iskolájában jól teljesítsen. Családi helyzete sem egyszerű, anyját szinte megfojtják adósságai, apja pedig elveszti magát új kapcsolatában, élettársa pedig nem más, mint az Esélyek Házát kegyetlen szigorral irányító iskola pszichológusa, aki nemcsak Vihar tanulmányait, hanem magánéletét is megpróbálja teljesen irányítása alá vonni.

Vihar igyekszik kiigazodni új iskolájának szokatlan, rideg módszerei között, a friss szabályok azonban sokat követelnek tőle – egyik pillanatról a másikra le kellene mondania azokról a dolgokról, amiktől egyedinek érezheti magát: a graffitizésről, raszta hajáról, a gördeszkájáról és ezzel a repülés illúziójáról. Ez nem kevés áldozat, és Viharnak nem akarják felajánlani a választási lehetőséget, erőnek erejével igyekszik osztályfőnöke és új mostohaanyja jó útra téríteni a lázadó fiút. A nagy szavak, amelyekkel hitegetik, vagy éppen rémisztegetik őt, kiüresednek. Szülei, akiknek segítenie kellene őt abban, hogy eligazodjon ebben a kaotikus létben, nem képesek valós segítséget nyújtani. És mindeközben megjelenik India, a lány, akinek fantomképe és misztériuma ott lebeg Vihar iskolájának falai közt, lassan megelevenedik a fiú számára. A vad lázadó, aki nem elveszítette, hanem egyenesen eldobta az utolsó esélyét, hogy egy szabados, különös utcai világ legyen az új otthona, elhagyatott gyárépületekkel és nyitva hagyott lépcsőházakkal, felfedi magát Vihar előtt. India azonban nincs egyedül, Vihar akaratlanul is megismeri a csapat többi tagját, és elemi erővel kezdi el vonzani az az öntörvényű, konok vadság, ami ezt a különös univerzumot uralja. Talán ez lehet a kiút számára? Elszakadhat végleg a társadalomtól, a családjától, csatlakozhat Indiáékhoz? Erre vágyik-e igazán?

Ahogy Vihar őrlődik ebben a lehetetlen, nem is igazán valóságos döntéshelyzetben, a történet még sötétebbé válik. Az Esélyek Házának falai között valami gonosz titok lappang, Vihart szülei is cserben hagyják, és a kamasz magára marad. Hogyan folytatódik tovább a meglepő történet? Lesz-e Viharnak ereje ahhoz, hogy leleplezze, milyen szörnyűség bújik meg az iskola pincéjében? Megmenekítheti-e újdonsült barátait, s hogyan dönt végül, velük tart a kitaszítottság szabadságában? Kezdődjön Vihar és a világ, az esélytelenek és az esélyek házának háborúja.

Seita Parkkola mágikus realizmussal átitatott különleges lélektani fejlődést végig követő, lebilincselő ifjúsági regénye meglepő fordulatokkal mutatja be egy kamasz fiú egyre táguló világát, érzékletesen szemlélteti ahogyan a társadalom hatalmas gépezete igyekszik mindenkit a maga képére formázni, jelentsen ez egy egyénnek akármekkora veszteséget.

Rám annak idején, pár évvel ezelőtt nagy hatással volt ez a könyv, és most, hogy újraolvastam, jóleső örömmel töltött el, hogy a különleges fikció ereje nem kopott, nem fakult meg, akármennyire is távolra sodródtam mostanra attól az élethelyzettől, amelyben a főszereplőnk is van. Ebből és más ismerőseim véleményéből is arra következtethetek, hogy a regény annak ellenére, hogy nyilvánvalóan célcsoportja, tehát a kiskamasz korosztály számára lehet a legélvezetesebb, ennél jóval idősebbek számára is élvezetes lesz, nem fognak csalódni, nem fogják úgy érezni, hogy egy gyerekkönyvet olvasgatnak.

Nekem hatalmas kedvencem ez az egyedi ifjúsági regény, és garantálhatom, hogy másnak is az lesz. Ne habozzatok, rendeljétek meg, jó lesz kiülni a teraszra ezzel a regénnyel így karantén után is!

A sorozat második kötetéről, a Páráról, ITT olvashatsz. A kötetek önmagukban is olvashatók.


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk az info@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: