MIA & MAJA

Fási Bella ajánlója
Maksai Kinga: Mia & Maja. Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2018.

Mia & Maja

Hogyan kapcsolódhat, kerülhet közel egymáshoz két nő, akiket több, mint fél évszázad választ el? Mia, a fiatal, gimnazista lány még útja elején jár – most ismerkedik csupán a barátsággal, a szerelemmel, az emberek igazi arcával, a problémákkal, amelyeket nem lehet csak úgy átaludni. Maja ezzel szemben már története végéhez van közelebb – a kényelmes, bár derékfájásokkal tűzdelt nyugdíjas éveiben már több emléke van, mint ahány kaland még vár rá.

De mi kötheti össze őket?

Mély gyászából felocsúdott Mia, akinek anyukája már évekkel ezelőtt meghalt, még mindig női példakép, pártfogó híján van. Ugyan egyedülálló, műfordító apukája néha rászabadítja hangos, csapongó és túlságosan fiatalos nagynénjét, a gimnáziumi éveit kezdő Mia életében nincs olyan felnőtt nő, akihez bizalommal fordulhatna.

Maja, a magányos „kutyás nő” talán meglátja a kislányban hajdani ifjúságát, vagy csak vágyik (a fiától eddig meg nem kapott) unokára, rögtön érzi, tud kapcsolódni a lányhoz, s mintha még a véletlen is azon lenne, hogy összeterelje a két, maga-maga magányában, elszigetelten élő szereplőt.

Maksai Kinga, akinek első tizenéveseknek szóló könyve a Mia és Maja, se nem kamasz, se nem nyugdíjas – ám hiába távolodik előbbitől, és hiába van még messze az utóbbitól, hitelesen mutatja be mindkét karakter hétköznapjait, a folyamatos érzelmi változásokat. Nem csoda, hogy 2017-ben elnyerte az Aranyvackor pályázaton a Cerkabella különdíját, készülő regénye első fejezetével.

Az írónő, aki maga is Budapesten született, könnyedén kelti életre a főváros helyszíneit, amik jól ismert díszletként simulnak a történet különböző mozzanatai mögé, így teremtve még közvetlenebb viszonyt szereplő és olvasó között, segítve a vizuális kapcsolat létrejöttét.

A regény, amely gördülékenyen meséli el egy egész év történetét, két szálon fut, ám a hangsúly halványan Miára van helyezve. A lány nehezen küzd meg új középiskolájának többi tanulójával, egy valaha volt barátság árnyékát cipeli magával, miközben félénken igyekszik boldogulni, barátokat szerezni. De nincsen könnyű dolga, saját bizonytalanságai és korábbi rossz tapasztalatai megnehezítik számára, hogy igazán közel kerüljön bárkihez saját korosztályából, akik nem állnak közel világnézetéhez, formálódó identitásához.

Ráadásul egyik osztálytársa zaklatni kezdi – az új helyzettel szembesülő lány pedig nem tudja, mit lépjen, sokáig titokban tartva a dolgot, szégyenkezve valami miatt, amit nem ő követett el. Ám egyik osztálytársában erős szövetségesre lel, aki nem hagyja, hogy Mia továbbra is a fiókba zárja az esetet. Maksai Kinga ezt a nem könnyű szituációt is meglepő érzékenységgel írja le, akarva akaratlanul is bemutatva, mi a helyes, de cseppet sem könnyű lépés hasonló esetben.

Majának sincs könnyű éve. Ötödik férje nemrég hunyt el, s párja halála óta újra próbálja megtalálni öregkori napjai értelmét, s amikor sikerül felvennie a kapcsolatot ifjúkori szerelmével, az idős Maját új kihívások elé állítja a huszonegyedik századi technika és az élet. Ahogy fokozatosan egyre közelebb kerülnek egymáshoz, különbségeik és kapcsolatuk szokatlansága ellenére Mia és Maja végül igazi barátokká válnak, akik segítik és támogatják egymást.

Hogy mi minden történik ez alatt az egy év alatt? Gólyabál, jógaóra, rakott krumpli, eltévedt csók, szimuláló kutya, és még annyi minden – talán egy új szerelem is kibontakozik és megújult erővel kel életre egy régi románc? Olvassátok el a tehetséges Maksai Kinga első regényét, a Mia és Maját, hogy megtudjátok!


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk az info@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .