Vihar és Pára

Kíváncsiak voltunk a fiatalok véleményére a könyveinkkel kapcsolatban, hát megkérdeztük őket. Fogadjátok szeretettel Kovács Lara ajánlóját Seita Parkkola remek ifjúsági regényeiről.

Seita Parkkola: Vihar (ford. Bába Laura). Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2012.

Seita Parkkola: Vihar
(ford. Bába Laura)

A történet egy 12 éves fiúról, Viharról szól, aki egy olyan iskolába kerül be, ahol a gyerekek az utolsó esélyüket kapják meg, hogy normális jövőjük lehessen. De ez az iskola nem az, aminek látszik: a fiú életében egyre több bonyodalom és tragédia történik. Viszont az iskolával szemben lévő titokzatos épületben rátalál egy lány barátra, Indiára, aki megmutatja, hogyan legyen láthatatlan a világ előtt, és segít Viharnak túlélni az iskolájában ráháruló nehézségeket. Az iskolában azonban kitaláltak olyan dolgokat, amiket Vihar nem tudott hová tenni. Például kijelöltek az osztályából egy lányt, hogy legyen a barátnője két okból is. Az egyik, hogy könnyebb legyen „nevelni” Vihart, a másik pedig, hogy lefoglalják őt addig, amíg olyan dolgokat tesz az iskola, amire nem kéne, hogy rájöjjön a fiú. De Vihar (persze India és a lány titkos barátainak segítségével) túljárt a „barátnője” és az iskola eszén is!

A történet az elejétől a végéig nagyon izgalmas és eseménydús. Én 11 évesen nagyon szerettem ezt a könyvet, ezért szerintem ennek a korosztálynak pont megfelelő lehet, és mivel tiniknek íródott, a végén minden a helyére kerül.

Nekem ez volt az első könyvem, amiről írtam kicsit régebben ajánlót, és most azt dolgoztam fel. Öröm volt ezt a könyvet olvasni, és írni is róla. Pont ezért voltam szomorú, amikor a végére értem és nem olvashattam tovább.

Ezek után viszont nemsokára kezembe került a Pára című könyv, ami hangulatában hasonlít a Viharra. A kamaszok nem is olyan ritka problémáit mutatja be, amikkel Pára, a történetben főszereplő lány is küzd. És a problémák nem olyan egyszerűek, mint aminek kívülről látszanak. Na, de erről bővebben egy másik ajánlóban olvashattok…

A kedvenc szereplőm talán India volt. Amikor vele volt Vihar, mindig eseménydús volt a történet, kalandos és sohasem lehetett tudni, hogy a végén mi lesz a megoldás. Izgalmas volt azokat a részeket olvasni, ahol ott volt India és menekültek vagy éppen rejtőztek bizonyos dolgok elől. Jóindulatú volt Viharral szemben, de azért a könyv végéig figyelte őt, hogy nehogy valami olyat csináljon, ami árthatna neki, akár Viharnak is… Segített Viharnak közelebb kerülni a megoldásokhoz, segített rájönni a dolgok értelmére, de végül mindig Viharé volt az utolsó választás, hogy melyik utat válassza.


Seita Parkkola: Pára (ford. Bába Laura). Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2013.

Seita Parkkola: Pára
(ford. Bába Laura)

Seita Parkkola a 13 éves (már nem is olyan kislány) Pára történetét meséli el, aki elvesztette a legjobb barátnőjét csupán azért, mert hirtelen nőtt meg, és így a legnagyobb lett az egész osztályban. Ezek után már jobban illet rá a „felhőkarcoló” név.

Egyedül az áruház volt az, ami megmentette őt. Érdekes, mert pont emiatt a bolt miatt vesztette el az apja az állását. Amikor régebben az az áruház megnyitott, önkéntelenül is sok kereskedő boltja csődbe jutott vagy magától bezárt, mivel ez egy olyan áruház volt, hogy aki oda betért, az teljesen megfeledkezett arról, hogy előtte kinél volt törzsvásárló. Párában furcsa érzést keltett az áruház, mert visszagondolt azokra az időkre, amikor a volt legjobb barátnőjével rohangáltak a boltban és viháncolva kergették egymást. Ezek után az áruházban szerzett egy olyan barátot (Pumát), akinél nem kellett szégyenkeznie a magassága miatt. Ráadásul még a fiú kérte Párától, hogy segítsen neki megtalálni a Gyógyítót, mert ő az áruház foglya volt. A lánynak viszont nem egyedül kellett segítenie a fiún. Ott volt neki Kodak. Ugyanis nemcsak Pára volt különc az osztályban, hanem Kodak is ezt élte át.

Bár nem voltak barátok, segítettek Pumának megtalálni a Gyógyítót, rendbe hozni a betegségét. De ez nem ment olyan könnyen. Pára volt barátnője, Berta és csatlósai az egész történetben akadályozták keresésüket. Ráadásul a Gyógyító sem adta könnyen magát. De ott voltak Pára szülei, akik végig támogatták őt, bár úgy, hogy ők nem tudtak az egész történetről semmit sem, azt hogy Kodak, Pára és Puma min mennek keresztül.

Az is bizonyítja, hogy a Vihar és a Pára nagyon hasonló, hogy felbukkan a Párában egy olyan szereplő, aki a Viharban majdnem a főszerepet töltötte be. Én ennek nagyon örültem, mivel általa eszembe jutott a Vihar című könyv, amiről csak jó emlékek maradtak meg. Úgyhogy az, hogy kicsit nosztalgiázzunk a szereplő segítségével a Viharból, az egy nagyon jó döntés volt az írótól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: