December 3.

Finy Petra: A jégtündér segítsége

Élt az északi jegeken egy apró jegesmedvekölyök. Szertelen volt és szófogadatlan, nem hallgatott az anyai szóra. Egyszer azonban nagy bajba került az engedetlensége miatt. Egy apró fókát üldözött, ám a fóka fürgébbnek bizonyult, mint ő, és könnyedén kicselezte. A jegesmedve csak nyújtogatta a fejét a víz felé, nem mert a fóka után ugrani, mert tapasztalatlan úszó volt. Ekkor a jég megrepedt mögötte, hangos roppanással levált róla egy nagyobb darab. A medvekölyök egy vízen lebegő jégtáblán találta magát, a víz és a jég csapdájába került.

Napokig sodródott kétségbeesetten a jég hátán, amikor eszébe jutott valami. Emlékezett rá, hogy amikor a csapat legöregebb medvéje elpusztult, a jegesmedvék egy különös, morgásokból és horkantásokból álló dalt énekeltek.

Akkor a vén medve teste mellett megjelent egy mosolygó, hatalmas kék asszony. Az gyengéden megsimogatta az öreg medvét, ölbe vette, és elsétált vele a fénylő messzeségbe.

A jegesmedvekölyök nem tudta, ki lehetett az a gyönyörű asszony, de érezte, hogy valamiképpen köze van az élethez és a halálhoz. Biztos volt benne, hogy most rajta is tudna segíteni. Megpróbálta hát felidézni a felnőtt medvéktől hallott, morajláshoz hasonlító dalt, és énekelni kezdett. Eleinte nem történet semmi, aztán megmozdult a víztükör, és a habokból egy óriási, tükörkék asszony emelkedett ki.

© Szegedi Katalin

A kis jegesmedve először megrémült a jéghegynyi nőtől, aki ötször akkora volt, mint ő. De az asszony mosolygott rá, így végül ő is visszanevetett. Aztán a jéglény vett egy nagy levegőt, és fújt egy hatalmasat. A lélegzete nyomán pedig karcsú híd nőtt a jégből, amely összekötötte a jégtáblát a parttal.

A jegesmedve megköszönte a segítséget, mire a jégasszony megsimogatta a kölyök hátát. Érintése nyomán kék csík vegyült a fehér bundába. Miután a jegesmedvekölyök hazaért, és elmesélte, mit történt vele, anyja azonnal megvizsgálta a bundáját. Amikor meglátta a kék szőrszálakat, így szólt:

– Nagyon szerencsés vagy. A Jégtündérrel találkoztál, aki nemcsak megmentett téged, de a kék érintéssel azt üzeni, hogy egész életedben vigyázni fog rád.


A mese megtalálható az alábbi kötetben:

Napi ajándékunk 30% kedvezménnyel:

Az akció 2020. december 6-ig, valamint a készlet erejéig tart.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: