Mesés ünnepek – Karácsonyi könyvajánló

© Keszeg Ágnes

Pásztor Csörgei Andrea írása

A téli szünet és az év végi ünnepek igazán remek alkalmat nyújtanak a bekuckózásra, a lassításra, az együttlétre és arra, hogy hosszú estéket, délutánokat (vagy akár egész napokat is) átolvassunk. Így több más kiadó mellett, mi is nagy örömmel csatlakoztunk a Magyar Gyerekkönyv Fórum kezdeményezéséhez, hogy karácsonykor minden fa alá kerüljenek (gyerek)könyvek. A választáshoz szeretnénk segítséget nyújtani ajánlónkkal.

Ovisoknak

Akárha testvérek volnának – olyan szeretgetősen, zsörtölődősen, versengősen, egymásra figyelősen telnek Rókamók és Círmacs mindennapja. A finom szarkasztikus humorral megírt történetek biztos, hogy már az egészen kicsiket is elvarázsolják, Gyöngyösi Adrienn képeivel együtt.


A világ talán legszebb és legismertebb történetét, a Kisjézus születését dolgozta fel Lackfi János ebben a kötetben, a tőle megszokott lendületes, lenyűgöző stílusban, ám mégis hűen az eredeti történethez. Horváth Ildi finom, meleg színekben tobzódó illusztrációi tökéletes kiegészítői a szövegnek.


Nincs karácsony Tatu és Patu nélkül! Illetve, lehet ugyan, de kár lenne kihagyni azt a felhőtlen kacagást, amit a két furavári fickó történeteinek olvasása vált ki az olvasóból, mesehallgatóból. Ezúttal például az az eset, amikor elindulnak barátjukhoz, Verához karácsonyozni, ám eltévesztik a házszámot…. Nem csak ovisoknak!


Autóbolond rokonaink részére elmaradhatatlan ajándék. Az előző kötetben megismert három Zoli most is lenyűgöző bravúrral oldja meg a hozzájuk forduló járművek legkülönfélébb panaszait. Orosz Annabella derűt sugárzó képei pontosan visszaadják a mesék hangulatát.

6-8 éves kisiskolásoknak

Van-e nagyobb ajándék annál, mint teljesen egyedül elolvasni egy egész könyvet? Ehhez nyújt segítséget a csupa nagybetűvel szedett Betűzgető-sorozatunk. Legfrissebb részében a meglehetősen lusta cicából válik vagány macska… de vajon hogyan? Fiatalabb, olvasni még nem tudó, illetve már tudó, ám a cicához hasonló habitussal bíró gyerekek számára felolvasva is igazi élményt nyújt a két kis történet akárcsak Maros Krisztina meseszép illusztrációi.


Holle anyó meséje örök érvényű, sokrétű, álomszép történet, amit Boldizsár Ildikó, népszerű mesekutató, meseterapeuta és író tolmácsolásában olvashatunk most, aminek köszönhetően a jól ismert mese még sokkal szerethetőbb és személyesebb lett. Szegedi Katalin pihe-puha varázsvilágot idéző illusztrációi teszik teljessé az élményt.


Önmagában is olvasható kötet, az Én boldog életem Tinájának legújabb kalandjáról.  Akárcsak a sorozat többi részében, itt is finom érzelmi szálak bonyolódnak a barátság, a családi kapcsolatok és az iskolai élet körül. Az oldalpárokon található szöveg mennyiségének köszönhetően nemcsak felolvasásra, de kezdő olvasók önálló olvasmányaként is megállja a helyét.


Igazi „alapdarab”, amihez mindig újra és újra visszatérhetünk egy kis böngészés erejéig. Kortárs mesék, népszokások, hagyományos, gyerekekkel együtt is elkészíthető receptek gyűjteménye az esztendő jeles napjai köré szerkesztve. És természetesen Keszeg Ágnes légies, meseszép illusztrációi.

8-11 éves kiskamaszoknak

A boldogság keresésének örök klasszikusát álmodta-szőtte új szövegbe Gimesi Dóra. Igazi csodákkal telt, varázslatos könyv, bekuckózós téli estékre tökéletes családi olvasmány. Rofusz Kinga sejtelmes, titokzatos világa arra csábít, hogy hagyjuk magunkat belesüppedni ebbe a mesevilágba…


Kertész Erzsi már a Labirintóban bebizonyította, hogy otthonosan mozog a legmisztikusabb regényhelyszíneken is. Ebben a kötetben az Éjszakai kertbe kalauzolja a fiatalabb korosztályt, egy lebilincselően izgalmas nyomozás keretében.  A szerzőtől már megszokott szarkasztikus humorral átszőtt történetet Zsoldos Réka illusztrációi teszik még sejtelmesebbé.


Andrus Kivirähk észt szerző mindig kicsit szürreális, meghökkentő ugyanakkor igazán mulatságos világba repít minket. A Mumus és a Facebook történetei majdnem egy teljes évet ölelnek fel, februártól karácsonyig.  A különálló mesékből álló gyűjteményben jól megférnek egymás mellett az emberek és a varázslények, a varázsvilág keveredik a hétköznapok egyhangúságával. Remek választás, ha valami igazán vagány olvasmányra vágyunk.


A Barátságháló című kötet szereplői ismét egy nagy izgalmas kalandba keverednek. Ezúttal egy hétköznapinak indult iskolai múzeumlátogatás válik elképesztő történetté, esőerdővel, mágikus tárgyakkal, lényekkel fűszerezve. És persze a gonoszt mint mindig, most is le kell győzni. A fantázia lendületbe hozását a lebilincselő szöveg mellett Horváth Ildi illusztrációi is segítik.

12-16 éves kamaszoknak

Ki gondolná, Budapesten járva, hogy a hatalmas bérházak kupolái különös lényeket rejtenek? Ki gondolná, hogy vannak olyanok, akik képesek őket látni és kommunikálni velük? És ki gondolná, hogy egy híres és gazdag üzletember kihasználja létezésüket piszkos tervei megvalósításához? Az meg végképp elképzelhetetlen, hogy ennek megakadályozására egy csapat tinédzser lesz hivatott. De Mészöly Ágnes regényében semmi sem elképzelhetetlen. Letehetetlen, igazi „beszippantós” történet.


Az elősző részben megismert csapat életébe új izgalmak jönnek. Egy játékkészítő startup cég keresi meg őket, hogy teszteljék az új terméküket. De vajon meddig ér a valóság és honnan kezdődik a virtuális világ? Képesek lesznek szétválasztani? Egyáltalán, szét lehet választani? Izgalmas kérdések, a pergő cselekmény, nem is kell mellé más, csak egy pokróc, forró tea és a téli szünet.


A kamaszok zöme már szívesen serénykedik a konyhában. A közeledő ünnepek és a téli szünet ráérős tempója pedig igazán remek alkalmat nyújt arra, hogy hagyjuk, hogy besegítsenek a sütés-főzésben, illetve egyedül is próbálkozzanak. A Múmin szakácskönyv északi ízeket idéző receptjeiben számtalan jobbnál jobb ötletet találnak erre.

Felnőtteknek

Harmath Eszter szakácskönyve különleges helyzetben született. A tavaszi járvány alatt a karantén a legtöbb háziasszonyt próbatétel elé állította: hogyan lehet változatosan, minél több friss alapanyag felhasználásával, egészséges ételeket főzni a családnak naponta, úgy, hogy közben igyekszünk minél kevesebbszer bevásárló körútra indulni? Ráadásul a szerzőnél két egészen kicsi gyerek is nehezítette ezt a mutatványt. A könyvben megmutatja, hogy mindez bármelyikünk számára kivitelezhető, ráadásul nem csak karantén idején.


Nemcsak egy lenyűgöző klasszikus ízletes receptekkel teli szakácskönyv ez, hanem számtalan családi történet, anekdota gyűjteménye is. Emberléptékű, szívet melengető történetek, gyönyörű fotók, amik egy varázslatos erdélyi tájat, életet varázsolnak elénk.


Ez is egy olyan könyv, aminek minden irodalmat, olvasást kedvelő család polcán ott a helye. Bár a cím szerint lexikonnal van dolgunk, annál azért jóval többről van szó. A színes fotókkal, illusztrációkkal gazdagon díszített kötetben a szerzők életrajzán kívül egy-egy művükből részletet is olvashatunk, így tulajdonképpen a könyv komplex szöveggyűjteményként is megállja a helyét.


Akár Rofusz Kinga, akár Szegedi Katalin mesés naptárját választjuk, biztos, hogy a gyönyörű illusztrációk látványa mindennap megmelengeti majd a szívünket, ha rápillantunk a falon. Talán legjobb rögtön mindkettőt beszerezni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: