2021. december 11.

Somfai Anna: Barátságháló – A képzelet órái

– Hű… – mondta Lencsi, áhítattal tapogatva a szerkezetet.

Nagyon tetszett neki a finoman megmunkált kis óra, amelynek még a fogaskerekei is látszottak.

– Ezt hol vetted?

– Abban a boltban, ahol Horkai zsebóráját. Kipróbálod velem? Csukd be a szemed, és gondolj egy barátodra! Valakire, akivel igazán szeretnél most találkozni.

Lencsi nem értette, mi köze ennek az órához, de hozzá volt szokva Mira különös ötleteihez. Engedelmesen megfogta a barátnője kezét, és lehunyta a szemét. Fülöpre gondolt, akivel barátok voltak, de amióta a fiú nyolcadikos lett, valami megváltozott közöttük. Fülöp egyre ritkábban jelentkezett, és akkor is úgy tűnt, hogy nem sok mondanivalója van. Pedig nála volt a másik gondolattovábbító kristály, amit a kristálylényektől kaptak ajándékba. Jó lenne újra beszélgetni vele, gondolta.

Egyszerre valaki megérintette a karját. Lencsi kinyitotta a szemét, és egy pillanatra nem kapott levegőt. Fülöp mellette állt, Mira kissé távolabb.

– Fülöp! Hogy kerültél ide? – nyögte ki végül Lencsi.

– Én sem értem. Épp teniszezni indultam, aztán valahonnan, mintha a sarok mögül jött volna, meghallottam a hangodat. Befordultam a sarkon, és tudom, hogy furán hangzik, de… egyszer csak itt találtam magam – hebegett Fülöp.

Lencsi nem kételkedett a fiú szavaiban. Fülöp kapucnis pulóvert viselt, és a vállán teniszütő lógott. Jóval magasabb volt, mint amikor legutóbb találkoztak, és a hangja is sokat mélyült. Lencsi talán rá sem ismert volna a telefonban.

– Mintha azt kérdezted volna, miért nem beszélünk gyakrabban. Szeretnék, de rengeteg a dolgom mostanában. A suliban ezen a héten is hat dolgozatot írunk, aztán meg informatikaversenyre készülök, a területi fordulóra – dörmögte kissé zavartan. – Mirával a kristályt használtátok? – kérdezte elgondolkodva.

Lencsi a fejét rázta, és a kristályára pillantott. A barátságkristály soha nem látott, erős kék fénnyel világított, és felszínén a zsebóra képe jelent meg.

Mira közelebb lépett, és titokzatos mosollyal kinyitotta a markát:

– Ez a varázslatos szerkezet az oka – mondta.

– Kitől kaptad? – kérdezte gyanakodva Fülöp.

Ám ekkor csilingelés hallatszott, és Fülöp abban a szempillantásban eltűnt, mintha ott sem lett volna. Ugyanekkor Sára és Zorka nyomult be az osztályterembe.

– Őrizetlenül hagytad a harangjaidat! Mi nem áruljuk őket tovább – nyafogta Zorka.

Lencsi és Mira egymásra nézett, és azon nyomban indultak vissza a hatodik cések pultjához. Lencsi a harangokkal foglalatoskodott, és egy időre megint szem elől tévesztette a barátnőjét. Ám egyszerre a karján érezte Mira kezét.

– Most figyelj – súgta a barátnője.

És hamarosan, az egész vásár legnagyobb ámulatára, a hatodikosok standja fölött pontosan tíz percre sűrűn hullani kezdett a hó. A csillogó, hatalmas hópelyhek mintha egyenesen a mennyezetről szálltak volna alá, és megültek a hatodikosok haján, pulóverén és portékáin. Több száz gyerek és felnőtt bámult szájtátva, és kereste forgolódva a varázslatos hóesés forrását. Amint elállt, hatalmas ricsaj támadt, mindenki egyszerre magyarázott, hadonászott és mutogatott a mennyezet felé. Lencsi körbe-körbe forgott, de Mirát semerre sem látta, mintha a hóeséssel együtt ő maga is köddé vált volna.

© Horváth Ildi

2.3 Titkos beszélgetés

Az nem volt újdonság, hogy Mira reggel elkésett, de amikor a második órára sem futott be, Lencsi aggódni kezdett. Csak nem betegedett meg, épp most, mikor annyi mindent kellene megbeszélniük? Meg sem kérdezte tőle, hogyan működik a zsebóra, és pontosan miféle varázslatot képes előidézni. És ki lehetett az öreg órásmester, akitől vette?

A barátságkristályt Fülöppel annak idején a kristálylényektől kapták, mert segítettek megvédeni az általuk szőtt, az embereket, állatokat és növényeket láthatatlanul összekapcsoló barátsághálót. Ezt akarta Kasztór, egyike a hálót szövő kristálylényeknek, a maga céljaira felhasználni. A barátság kristály persze kivételes, csak néhány darab létezik belőle, ezért is kellett megvédeniük Kasztór, majd később a titkok termében Füstös Tükör támadásától. De mi a helyzet Mira órájával? Vajon honnan származik a varázsereje? Talán az órásmesternek köze lehet a kristálylényekhez? Vagy Mirának egyszerűen szerencséje volt, és véletlenül belebotlott egy mágikus tárgyba? Lencsi hiába törte a fejét, nem talált magyarázatot az óra rejtélyére.

A történetet december 13-án folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: