Jeles napok – farsang

Összeállította: Csörgei Andrea

Farsang

Tudtad, hogy a farsang időszaka vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tartott, ami idén március 2-ra esik? (Hamvazószerda dátuma minden évben változik, ezért úgy is hívjuk, hogy mozgó ünnep.)

A farsang mindig is a mulatságok, a zene, a tánc, a lakomázás időszaka volt, és legjellemzőbb eseménye a maskarás, álarcos alakoskodás, amihez gyakran hozzátartozott a felvonulás vagy a különféle dramatikus játék. (Ennek egyik leghíresebb változata a Mohács környéki délszlávok felvonulása a busójárás.)

A vígasságok egész farsangban előfordultak, ám leginkább az időszak végére, azaz a „farsang farkára”, azaz farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyó keddre voltak jellemzők. Ezzután következett hamvazószerda, amivel kezdetét vette a nagyböjt, ám egy napra, „torkoscsütörtökre” még visszatért az eszem-iszom, hogy a farsangi maradék ételeket elfogyasszák.[1]

Használjátok hát ki a vidám időszak végét, játsszunk, meséljünk a farsang jegyében!

© Keszeg Ágnes (Dödölle)

Kertész Erzsi: Kistörpeharcsa[2]

A törpeharcsa óvodában áll a bál. Farsangra készülnek, de a törpeharcsagyerekek összevesznek a jelmezeken.

– Én nem leszek törpe! – kiabálja Kistörpeharcsa. – Az nem számít jelmeznek, ha egy törpeharcsa törpének öltözik. Sem az, ha harcsának. Az csak hétköznapi ruha!

– Ha nem akarsz törpének öltözni, legyél óriás – javasolja az óvó néni.

– Nem lehet. Mindenki óriás akar lenni. Már van vagy húsz óriás, és egy törpe sincsen!

– Legyél akkor kaktusz.

– Az nem jó, mert szúr.

– Szuperhős?

– Pfúúj!

– Legyél házmester. Tudtad, hogy az akváriumi páncélosharcsákat házmesterhalnak is nevezik? Mindig feltakarítják az akvárium aljáról a hulladékot.

– Csak az a baj, hogy nem tudom, hogy néz ki egy házmester.

– Minden házmester más… – gondolkodik el az óvó néni. – De az már biztos, hogy némelyik házmesternek épp ilyen szép, hosszú, kunkori bajusza van, mint neked.

Törpeharcsa belepillant a gyerekkonyha feletti tükörbe, és végigsimít a bajszán.

– Jó – mondja elgondolkodva. – Lehetek házmester. De mit csinál egy házmester? Mindig csak takarít? Mert akkor nem leszek.

– Ó, hát mindenfélét csinál – feleli az óvó néni. – Például ő ellenőrzi a lifteket… – Jó, akkor stipistopi, házmester! – kiabálja Kistörpeharcsa, mire az összes óriás irigyen bámul rá az oviban.

(Te minek öltöznél szívesebben? Törpének, óriásnak vagy harcsának?)

© Baracsi Gabi (Kisfóka és a többiek)

Álbajusz

Te is könnyen készíthetsz vicces álbajuszt magadnak, ha veszel egy maroknyi gyapjút (a legtöbb kézművesboltban, hobbiboltban kapható) és egy vékony madzagot. Kicsit húzogasd szét a maroknyi gyapjút, hogy egy hosszabb csík legyen belőle. Csippentsd össze a közepét és tekerj egyet rajta, majd csomózd rá a madzagot (ez lesz a bajusz közepe). Szépen igazgasd el a bajuszod két végét tetszés szerint (pödörd hetykére, vagy borzold fel bozontosra), és a madzagnál fogva kösd a fejed hátuljára. Kezdődhet a mulatság!

A farsangban az egyik legvidámabb dolog az alakoskodás, azaz a jelmezbe öltözés. Izgalmas, hogy egy kis időre bármivé változhatunk, amivé csak szeretnénk.


Mészöly Ágnes: Dalmorka a tanyán[3]

Dalmorka, a hobbivarázsló meglátogatta Natti kistündért. Csak néhány napra érkezett. Azt remélte, hogy az eperfa alatt ücsörögnek majd, áfonyaszörpöt isznak, és az élet komoly kérdéseiről beszélgetnek. De Natti egész délután az állatok körül sertepertélt. Vizet hordott, almot cserélt, tápot méricskélt, fület vakargatott. Este, mikor minden jószág aludni tért, leült végre Dalmorka mellé, de hamarosan elnyomta az álom.

Dalmorka mérgesen felpattant a hintaszékből. Előrántotta farzsebéből az összecsukható varázspálcát, magára terítette a kompakt varázslótalárt, bevágtatott az istállóba, és körülnézett.

– Haszontalan népség! Szegény Natti kistündér rogyásig dolgozza magát miattatok! Na, de most!

Meglengette a zsebvarázspálcát, elmormogott néhány alapigét, aztán szépen, egyesével minden állatot átváltoztatott:

A szarvasmarhát tejautomatává, a lovat csillogó, kereklámpás motorrá, a disznókat hurkává, sonkává, szalámivá, a szamarat kedves, pántlikás kordévá, a libákat pihepuha párnákká, a nyulakat üreges csokifi gurává, a kacsákat sípoló fürdőjátékká, a tyúkokat bedobozolt tojássá, a macskát doromboló plüssállatkává.

A kutyát megpróbálta átváltoztatni szalonnává, de aztán eszébe jutott, hogy kutyából nem lesz szalonna.

Ezután, mint aki jól végezte dolgát, leheveredett az eperfa alá. A feje alá gyűrte kompakt talárját, és azzal a jóleső gondolattal aludt el, hogy milyen hálás lesz neki Natti, amikor meglátja a sok haszontalan kenyérpusztító helyett a temérdek szép, hasznos dolgot.

Reggel sikoltozásra, jajveszékelésre riadt. Natti kistündér két kézzel rázta a vállát:

– Dalmorka, ébredj! Valami gonosz ármány értéktelen vackokká változtatta a barátaimat! Az istállóm, mint egy lomtár! És sehol a kiscica! A tyúkocskák! A többiek! Jaj, olyan jó, hogy itt vagy! Te biztosan tudsz segíteni!

Dalmorka, bár időnként hibázott, híres volt éles eszéről és gyors helyzetfelismeréséről. Rájött, hogy jobban jár, ha nem tudódik ki, hogy ő változtatta lim-lommá Natti kistündér állatseregletét. Inkább fontoskodva vállára terítette a kompakt talárt, kinyitotta az összecsukható varázspálcát, az istállóba sietett, és néhány perc alatt visszaváltoztatta:

A tejautomatát szarvasmarhává, a kereklámpás motort lóvá, a hurkát, sonkát, szalámit disznóvá, a pántlikás kordét szamárrá, a pihepuha párnákat libákká, az üreges csokifigurákat nyulakká, a sípoló fürdőjátékokat kacsákká, a tojásokat tyúkokká, a plüssállatkát doromboló macskává.

Natti kistündér hálásan repkedett Dalmorka körül. Csak a kutya csaholt dühösen a hobbivarázsló felé, még a kompakt talárt is megszaggatta.


Nincs farsang finom fánk nélkül. „Varázsoljunk” otthonra egy jó nagy tállal! Íme, a recept!
Csöröge (forgácsfánk)[4]

25 dkg lisztet keverj össze 1 kávéskanál sütőporral, egy csipet sóval, 1 evőkanál porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral. Adj hozzá 5 dkg lágy vajat, 1,5 dl tejfölt, 2 tojássárgáját és 1 evőkanál rumot. Dolgozd össze, majd negyed órát a hűtőben pihentesd.

Fél centi vékonyra nyújtsd ki a tésztát. Vágd rombuszokra, ezeket a közepükön hosszanti irányban vágd be, és a rombusz egyik csücskét húzd át a vágáson. Bő olajban süssed aranyszínűre. Alaposan csöpögtesd le, és tedd konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Porcukrozd meg!


A farsangi összeállításban szereplő könyvekről bővebben is olvashatsz az alábbi borítókra kattintva!

Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben a timea.konya@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.


[1] A Magyar Néprajzi Lexikon,( szerk.: Ortutay Gyula, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1977.) nyomán
[2] Kertész Erzsi: Kisfóka és a többiek, Cerkabella, Szentendre, 2021.
[3] Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló, Cerkabella, Szentendre, 2018.
[4] Dödölle, szerk. Lovász Andrea, Cerkabella, Szentendre, 2019.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: