Adventi családi mesélések – Ünnepi könyvajánló

© Mándi-Kövesdi Dóra

Csörgei Andrea ajánlója

November vége felé vágyunk a fényre, a reményre, az ünnepre, ezért különös örömmel üdvözöljük az adventi időszakot. Érezzük, mennyire fontos, hogy ezeket a heteket a család tartalmasan, egymás felé fordulva töltse el, így készítve méltó helyet szívünkben a közelgő ünnepnek. És mi más is lehetne az egyik legszebb, legbensőségesebb adventi tevékenység, mint a közös mesélés, felolvasás?! Összebújni, együtt bebarangolni képzeletben az egész mesevilágot, a nagyobbakkal felolvasni egymásnak és nagyokat kacagni, örülni. Ezekhez a tartalmas percekhez szeretnénk ötleteket nyújtani könyvajánlónkkal, kívánva áldott, szép adventet és mesékkel teli karácsonyt!

Antológiák, receptek, hagyományok adventre

Az advent a várakozás, az elcsendesedés, a meghittség időszaka. Jusson minden napra egy-egy közösen elolvasott mese vagy vers, tegyük tartalmassá és varázslatossá velük a napokat!

Szerzők: Szabó T. Anna, Nemes Nagy Ágnes, Máté Angi, Kertész Erzsi, Somfai Anna, Csukás István, Kiss Judit Ágnes, Weöres Sándor, Pifkó Célia, Kiss Ottó, Zágoni Balázs, J. és W. Grimm, Mészöly Ágnes, C. C. Moore, Czigány Zoltán, Gimesi Dóra, József Attila, Visky András, Egyed Emese, Molnár T. Eszter, Várfalvy Emőke, Majoros Nóra, Győrei Zsolt, A. A. Milne
Illusztrálták: Hanga Réka, Horváth Ildi, Monszport Vivien, Zsoldos Réka


Az évkör minden ünnepét ízesebbé, tartalmasabbá tehetjük a kötetben található receptek segítségével, melyek közt olyan is akad, amit ajándékba is elkészíthetünk. A közös családi főzőcskézést pedig a könyvben megtalálható játék-ötletek és mesék tehetik még meghittebbé.

Szerzők: Berg Judit, Grecsó Krisztián, Kertész Erzsi, Kiss Ottó, Lackfi János, Máté Angi, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina
Receptek és fotók: Harmath Eszter
Illusztrátor: Mándi-Kövesdi Dóra
Játékok: Lovász Andrea


Lovász Andrea (szerk.)
DÖDÖLLE

A teljes évkört felölelő kalendáriumban mesék, versek, néphagyományok és játékok valamint különféle ízletes receptek váltják egymást. Tartalmas, nélkülözhetetlen kötet, akár a fa alá, akár, ha az ünnepi előkészületekhez szeretnénk ötletet meríteni.

Szerzők: Balázs Imre József, Békés Márta, Békés Pál, Benedek Elek, Berg Judit, Birtalan Ferenc, Both Gabi, Csoóri Sándor, Dénes György, Fecske Csaba, Fekete Vince, Gryllus Vilmos, Halász Bálint, Havasi Attila, Hervay Gizella, Jász Attila, Kántor Péter, Kányádi Sándor, Kertész Erzsi, Kollár Árpád, Lackfi János, Lakatos István, Lengyel Dénes, Majoros Nóra, Maksai Kinga, Markó Béla, Mészöly Ágnes, Mészöly Miklós, Miklya Luzsányi Mónika, Milne, A. A., Nyulász Péter, Parti Nagy Lajos, Páskándi Géza, Rákos Sándor, Sarkady Sándor, Schein Gábor, Szabó Imola Julianna, Szabó T. Anna, Szép Ernő, Szijj Ferenc, Szilágyi Domokos, Szulyovszky Sarolta, Tarbay Ede, Tóth Krisztina, Turbuly Lilla, Utassy József, Várfalvy Emőke, Varró Dániel, Veszpi Gyula, Visky András, Zalán Tibor, Zelk Zoltán
Illusztrátor: Keszeg Ágnes


Ha nagyobb gyerekeinkkel, illetve felnőtt családtagjaikkal szeretnénk az adventi estéket közös felolvasással, illetve közös sütés-főzéssel tölteni, akkor forgassuk gyakran Gáll Tímea könyvét, aki egy valódi-varázsos mesevilágba kalauzol bennünket ízes, erdélyi családi történetei és családi receptjei segítségével.

Fotó: Ádám Gyula

Mesék, versek adventre és a fa alá

Christie Matheson | Nyulas Ágnes (ford.)
ÉRINTSD MEG A CSODAFÁT

Igazi interaktív könyv a legkisebbeknek, ami vidámmá teszi akár a karácsony estét, akár az azt megelőző várakozás időszakát. A könyvet meg kell érinteni, paskolni, simítani ahhoz, hogy a szöveg és a képek „életre keljenek”hogy a csodafát végigkísérhessük az évkörön. Közös olvasás, közös családi élmény!


Lackfi János | Horváth Ildi
IGAZ MESE A MIKULÁSRÓL

Lackfi János szívet melengető és a szerzőre jellemző humorral fűszerezett meséje Miklós püspök eredeti legendáján alapszik, így hozva közelebb a kicsikhez az ünnep valódi eredetét.


Lackfi János | Horváth Ildi
IGAZ MESE A KARÁCSONYRÓL

Az Igaz mese… – sorozat másik kötete a betlehemi születéstörténetet dolgozza fel. Lackfi János elbűvölő szövegét Horváth Ildi csodás illusztrációi teszik még meghittebbé.


Máté Angi | Keszeg Ágnes
EZ EGY SUSOGÓ LEVÉL

Máté Angi álomszép, lelket simogató történetei újra kaphatók. A mesék varázslatossága, bölcsessége nemcsak az adventi időszakban aktuális, de ilyentájt nélkülözhetetlen az esti közös felolvasások alkalmával.


Aino Havukainen és Sami Toivonen
TATU ÉS PATU CSODÁLATOS KARÁCSONYA

Bár az advent az elcsendesedés időszaka, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy-egy közös, összebújós olvasás alkalmával jókat kacarászni. Ehhez erősen ajánlott Tatu és Patu karácsonyi kalamajkáit olvasgatni.


Zalán Tibor | Kürti Andrea
KIRÁLYLÁNYOK NAGYKÖNYVE

Gyönyörű kötet, 40 mese Habakuk király 40 leányáról. Bár valamennyien királylányok, egyikük sem hétköznapi! Zalán Tibor népmesei ihletésű, mégis valódi minőségi kortárs irodalmi, finoman humoros, csavaros meséi, nemcsak a jelenlegi és leendő királylányokat bűvölik majd el, hanem az egész családot. Nem hiányozhat a fa alól!


Csörgei Andrea (szerk.) és Kreil Melinda (szerk.)
HAMUPOGÁCSA – Mesekönyv az érzelmekről

Csupa-csupa remek nép- és irodalmi mese, amik segítenek a gyerekeknek megtanulni kifejezni az érzéseiket, beszélni róluk. Ahhoz, hogy ez minél jobban sikerüljön, a beszélgetésindító kérdések mellett, játékötletek és hangulatkártyák is találhatók a mesékhez kapcsolódóan.

A kötet szerzői: Berg Judit, Dániel András, Gimesi Dóra, Kiss Judit Ágnes, Kollár Árpád, Lackfi János, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Somfai Anna, Szabó Imola Julianna, Várfalvy Emőke
Illusztrátor: Keszeg Ágnes
Hangulatkártyák, pszichológiai tanácsadás: Kertész Erzsi


Kertész Erzsi | Metzing eszter
GÖRÖNGYÖS ÚTI ISKOLA – NE PARÁZZ!

A szorongás sok kisiskolás életét keseríti meg, különösen, ha az ember lánya mindig igyekszik jól tanulni, de egy rossz jegy becsúszik.  És a közelgő karácsonyi fellépés sem könnyíti meg ezt a helyzetet. Szerencsére mindig akad, aki segít a bajban.  Letehetetlen, szorongásoldó kisregény nem csak kisiskolásoknak.


Kerstin Lundberg Hahn | Maria Nilsson Thore
SZERENCSESÜTI

Barátság, első szerelem, kezdődő kamaszkor, nehezen kezelhető szülők és a tetejében még egy iskolai karácsonyi ünnepség komplikálják a főhős, Oscar életét. Kiskamaszoknak és szüleiknek egyaránt ajánlott olvasmány.


Mészöly Ágnes | Horváth Ildi
HANGA ÉS VÁRKONY

Ezt a letehetetlen krimit biztosan nagyon szívesen olvassák majd a 9-12 év körüli gyerekek, de ne feledjük el, az adventi időszakban és a hosszú téli szünetben talán nekik is jól esik egy –egy közös esti, délutáni felolvasás. És miért ne lehetne ezt egy épp őket és a felnőttet is lebilincselő könyvből megtenni?!

Hangoskönyvek

ELFELEJTETT LÉNYEK BOLTJA – Mesék és versek adventre
Előadja: Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós

Adventi versek, mesék, ha a mézeskalács-sütés közben egy kis irodalmat hallgatnánk…


Kertész Erzsi
ÁLLAT KÁVÉZOO | ÁLLATI VÁLLALAT
Előadja: Vecsei H. Miklós

Az egész család számára szórakoztató, vicces hangoskönyv, ha például a rokonlátogatások közben az autóban egy kis kacagtató irodalmat hallgatnánk.


Kertész Erzsi
DALIA ÉS DÁLIA – A nagy szívrablás
Előadja: Jordán Adél

Egy cseppet sem hagyományos lovagregény, némi humorral, szarkazmussal és iróniával fűszerezve, kiskamaszok és az egész család szórakoztatására.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: