Váratlan angyalka

Csörgei Andrea írása

Néha előfordul, hogy a nagy rohanásban csak az utolsó percben tudunk bevásárolni, és már nem marad időnk az illető személyes kedvenceinek kiderítésére, vagy az ünnep előtt pár nappal derül ki, hogy mégiscsak meglátogatnak minket a nagyon-nagyon távoli rokonok, nagyon-nagyon messziről, és gyorsan be kellene szerezni részükre néhány olyan ajándékot, ami szép, örök értékű, szívet melengető és sosem lehet megunni. Mi más is lehetne, ez az ajándék, mint a könyv! Most néhány olyan kötetet szeretnénk ajánlani, amelyekkel gyakorlatilag életkori megkötés nélkül, szinte bárkinek örömet szerezhetünk.


A klasszikus mesét Gimesi Dóra író, bábszínházi dramaturg tolmácsolásában olvashatjuk újra, Rofusz Kinga álomszerű képei pedig igazi ajándékkönyvvé varázsolják a kötetet. Varázslatos, szívet melengető könyv, akár felnőtteknek is.


Igazi családi könyv, közös bekuckózós felolvasásra tökéletes. Egy hétköznapinak tűnő nagycsalád vidám és izgalmas kalandjai egy igazán nem hétköznapi helyzetben, amikor váratlanul egy teljes esztendőt az életükből meg kell osztani egy erdei manógyerekkel. Kaland, bajtársiasság és szeretet minden mennyiségben.


Szintén egy vidám családregény, ami akár a felnőtteket, akár a kamaszokat vagy a kiskamaszokat egyaránt leköti, szórakoztatja. Méhes György sajátos szarkasztikus humora, lendületes történetvezetése, a helyzetkomikumokkal sűrűn teleszőtt, családi nyaralást elmesélő szöveg akár közös nagy karácsonyi családi mesedélutánokra is remek választás. Természetesen mindez a sorozat többi darabjára is éppúgy igaz.


Az ünnepek idején nagy hangsúly helyeződik a terített asztalra, a közös étkezésre. Remek választás lehet hát, ha az asztalkultúráról, étkezési tanácsokról, praktikákról egy kicsit más szemszögből, Tatu és Patu sajátosan bolondos interpretációjában olvashatunk. Hiszen az ünnep az étkezés mellett a vidámság ideje is.


Ha már terített asztal és étkezés: egy praktikus, jól bevált, egyszerűen kivitelezhető mégis változatos és izgalmas receptekkel teli szakácskönyv mindig telitalálat, ha ajándékozásról van szó. Harmath Eszter kisgyerekes anyuka, receptjei pedig mind kipróbáltak, hiszen saját családjának főzte ezeket az ételeket nap mint nap. A szakácsok dolgát pedig minden recepthez összeállított bevásárlólista segíti.


Kortárs legendárium hazánk természeti kincseiről. Szerzőink a valódi legendákat továbbgondolva írták meg, hogy például kik laknak a Holdvilág-árokban, vagy miről kapta a nevét a Balaton és sok más hasonló történetet. Ha elolvastuk a történeteket, kerekedjünk fel, és nézzünk meg minél több helyszínt a valóságban is. Ebben a kötet védőborítójába rejtett térkép segít bennünket.


Ha a család macskarajongó, akkor azért, ha pedig még nem az, akkor azért érdemes néhány közös családi órát a Macskák mesés könyvének forgatására szánnunk. Kortárs és klasszikus szerzők, összesen 40, vidám, kalandos, izgalmas meséjét olvashatjuk ebben a kötetben. A rendkívüli illusztrációk miatt a vizuális kultúra iránt érdeklődőknek is remek ajándék!


Ha már a meséskönyv rendkívüli illusztrációit emlegettük, mindenképp érdemes beszerezni a Szabó Imola Julianna képeinek felhasználásával készült falinaptárat is. Praktikus kísérője a családkövetkező esztendőjének, az otthonuknak pedig gyönyörű dekorációja lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: