December 3.

Finy Petra: A jégtündér segítsége

Élt az északi jegeken egy apró jegesmedvekölyök. Szertelen volt és szófogadatlan, nem hallgatott az anyai szóra. Egyszer azonban nagy bajba került az engedetlensége miatt. Egy apró fókát üldözött, ám a fóka fürgébbnek bizonyult, mint ő, és könnyedén kicselezte. A jegesmedve csak nyújtogatta a fejét a víz felé, nem mert a fóka után ugrani, mert tapasztalatlan úszó volt. Ekkor a jég megrepedt mögötte, hangos roppanással levált róla egy nagyobb darab. A medvekölyök egy vízen lebegő jégtáblán találta magát, a víz és a jég csapdájába került.

Napokig sodródott kétségbeesetten a jég hátán, amikor eszébe jutott valami. Emlékezett rá, hogy amikor a csapat legöregebb medvéje elpusztult, a jegesmedvék egy különös, morgásokból és horkantásokból álló dalt énekeltek.

Akkor a vén medve teste mellett megjelent egy mosolygó, hatalmas kék asszony. Az gyengéden megsimogatta az öreg medvét, ölbe vette, és elsétált vele a fénylő messzeségbe.

A jegesmedvekölyök nem tudta, ki lehetett az a gyönyörű asszony, de érezte, hogy valamiképpen köze van az élethez és a halálhoz. Biztos volt benne, hogy most rajta is tudna segíteni. Megpróbálta hát felidézni a felnőtt medvéktől hallott, morajláshoz hasonlító dalt, és énekelni kezdett. Eleinte nem történet semmi, aztán megmozdult a víztükör, és a habokból egy óriási, tükörkék asszony emelkedett ki.

© Szegedi Katalin

A kis jegesmedve először megrémült a jéghegynyi nőtől, aki ötször akkora volt, mint ő. De az asszony mosolygott rá, így végül ő is visszanevetett. Aztán a jéglény vett egy nagy levegőt, és fújt egy hatalmasat. A lélegzete nyomán pedig karcsú híd nőtt a jégből, amely összekötötte a jégtáblát a parttal.

A jegesmedve megköszönte a segítséget, mire a jégasszony megsimogatta a kölyök hátát. Érintése nyomán kék csík vegyült a fehér bundába. Miután a jegesmedvekölyök hazaért, és elmesélte, mit történt vele, anyja azonnal megvizsgálta a bundáját. Amikor meglátta a kék szőrszálakat, így szólt:

– Nagyon szerencsés vagy. A Jégtündérrel találkoztál, aki nemcsak megmentett téged, de a kék érintéssel azt üzeni, hogy egész életedben vigyázni fog rád.


A mese megtalálható az alábbi kötetben:

Napi ajándékunk 30% kedvezménnyel:

Az akció 2020. december 6-ig, valamint a készlet erejéig tart.

December 1.

Mesés advent a Cerkabellával – Mészöly Ágnes: Natti és Dalmorka hókiflit süt

December 2.

Máté Angi: Volt egyszer egy csend

Volt egyszer egy csend.

Ennek a csendnek nem volt egyebe, csak egy nagy, hallgatag feje. Nem volt nyaka, nem volt hasa, de még keze, lába sem volt.

Ha valahová elindult, akkor libegett, mint a köd, amelyik reggelente a kökénybokron fésülködik. Leginkább ehhez a ködhöz hasonlított.

Vagy egy nagy kád fürdőhabhoz.

Ez a csend, amelyik a ködhöz és a fürdőhabhoz volt hasonló, ez egy házban lakott.

Házában a mákőrlő hang nélkül őrölte a mákot, a macska hang nélkül vinnyogott, ha a farkára léptek, a moly hang nélkül csámcsogott a ruhásszekrényben, a kakukk pedig hang nélkül kakukkolt elő az órából.

Itt élt a csend, ebben a házban, éldegélt és készülődött valamire.

Mindig hosszasan készülődött erre a valamire, eközben sok idők teltek.

Aztán, ha sok idő teltével elkészült, nagy, hallgatag fején elsimította a hajait, kilibegett háza küszöbére, leült arra, megköszörülte a hangját, s énekelni kezdett.

Énekelt a csend, s énekére hullni kezdett valami puhaság az égből, pilinkélt, míg ujjnyi, majd kétujjnyi lett, végül térdig állt a világ benne.

© Szegedi Katalin

A mese megtalálható az alábbi kötetben:

Napi ajándékunk 50% kedvezménnyel:

Az akció 2020. december 6-ig, valamint a készlet erejéig tart.

VIHAR

Fási Bella ajánlója Seita Parkkola: Vihar című könyvéhez.

December 1.

Mészöly Ágnes: Natti és Dalmorka hókiflit süt

Már harmadik napja havazott. Szerdán még csak bokáig ért a hó, csütörtökön jócskán térdig, pénteken pedig már senkinek nem volt kedve kipróbálni, meddig süllyedne, ha belelépne a hideg takaróba. Mintha a tanyát, sőt az egész környéket vastag porcukorréteggel szórta volna be valami tréfás kedvű cukrász. Natti kistündér háromóránként seprűre kapott, és észvesztő sebességgel elszáguldott néhányszor az istállóig és a tyúkólig, hogy a menetszéllel tisztára söpörje az állatokhoz vezető utat.

© Hanga Réka

Dalmorka hobbivarázsló kedvetlenül ringatta magát a hintaszékben. Fázósan maga köré tekert egy pokrócot, hosszú orrával hangosan szipákolt, és grimaszolva csóválta a fejét minden alkalommal, amikor Natti visszatért a hósöprésből.

– Beengeded a hideget! Összekoszolod a házat, csupa latyak a cipőd! – zsörtölődött. Natti hiába bizonygatta, hogy a lába sem érte a földet, illetve a havat, Dalmorkának esze ágában sem volt abbahagyni a morgást.

– Utálom ezt az időt! A hóban semmi, de semmi jó nincs! 

© Hanga Réka

– Dehogynem! Lehet például havat söpörni! – ellenkezett Natti. – Hóembert építeni. Hógolyózni. A hókifliről nem is beszélve! Hóesésben lehet a legfinomabb hókiflit sütni. Ó, az az isteni vaníliaillat! Az omlós tészta! A diós töltelék!

Dalmorka gyomra jókorát korgott a vaníliaillat és a diótöltelék hallatán. Rögvest kérlelni kezdte Natti kistündért, hogy süssön legalább egyetlenegy tepsi hókiflit. 

– Lehet róla szó, ha előkészíted a hozzávalókat – egyezett bele kegyesen a kistündér.

A hobbivarázsló már indult is a kamrába. Levette a polcról a lisztet, a diót, a sütőport, de hiába kutakodott, porcukrot sehol nem talált.

– Ebből nem lesz sütemény – sápítozott elveszetten.

– Lehet, hogy hiányzik egy apróság, de hát varázsló vagy, ha jól tudom. Fehér porból fehér port csinálni igazán nem lehet nagy kunszt! – ripakodott rá Natti. 

– Csak nem azt akarod mondani, hogy… 

– De bizony azt! Indulás kifelé! Mire begyúrom a tésztát, kész legyen fél kiló porcukor! – rendelkezett ellentmondást nem tűrően a kistündér. 

Dalmorka dohogva akasztotta le a fogasról a kompakt varázslótalárt. Nem sok kedve volt kimenni, de a hókifli iránti vágyakozása erősebb volt, mint a lustasága. Megmarkolta az összecsukható varázspálcát, és kilépett az udvarra. „Fehér porból fehér por… Igen, azt hiszem, megvan!” – gondolkodott a megfelelő varázsigén. Rámutatott egy nagyobb hóbuckára, ami azonnal nagy kavargásba kezdett, és egy szempillantás alatt kissé másmilyen fehér porrá változott. Dalmorka izgatottan kóstolt bele a kupacba.

– A manóba, ez nem az – fintorodott el. – Még finomítanom kell a varázsigén!

Felemelte a varázspálcát, és egy újabb hókupacra szegezte. Közben odabent Natti végzett a tésztagyúrással, sőt a sütéssel is. Készen sorakoztak a dióval töltött kiflicskék, és a kistündér türelmetlenül várta, hogy Dalmorka visszatérjen a porcukorral.

– Kihoznál egy tálat? – kukkantott be az ajtón a hobbivarázsló. 

– A porcukornak? – ugrott fel boldogan Natti. 

– Igen… – bizonytalanodott el Dalmorka. – És még néhányat a sónak, a réteslisztnek, a gríznek, a sütőpornak, a keményítőnek, a mosópornak, a hintőpornak, a krétapornak… és esetleg valami nagyobb vödröt a csemperagasztónak, a mésznek, a tapétaragasztónak és a műtrágyának. Mi ilyen vicces? Nekem sem sikerülhet minden elsőre!


A mese megtalálható az alábbi kötetben:

Napi ajándékunk 30% kedvezménnyel:

Az akció 2020. december 6-ig, valamint a készlet erejéig tart.

Tatárok a tengeren feladatlap

Az alábbi feladatsor Méhes György Tatárok a tengeren című regényéhez készült. (Ill.: Bányai István, Cerkabella Kiadó, Szentendre, 2014.)
Készítette: Pásztor Csörgei Andrea

1. Kik vagy mik voltak a tatárok? Karikázd be a helyes válasz betűjelét! (Ha magadtól nem tudod a választ, nézz utána a könyvtárban, vagy felnőtt segítségével az interneten!)

a. Mátyás király zsoldos hadseregét nevezték így, ami korának egyik legkiemelkedőbb és legsikeresebb katonai alakulata volt.
b. Kolumbusz Kristóf hajó flottája, amellyel 1492-ben nekivágott az Atlanti-óceánnak.
c. A 13. században Dzsingisz kán által egységesített mongol nyelvű törzsek neve, akik a 13 század elején végigdúlták Európát.
d. Szlovákia és Lengyelország határán húzódó Tátra hegység őslakosait nevezték így a 14. század elején.

Mit gondolsz, a szerző miért ezt a címet adta a regénynek? Mi lehet a közös a tatárokban és a nyaraló csapatban?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Ki a történet elbeszélője? Karikázd be a helyes választ!

a. Vilmos atya
b. Egy ismeretlen, külső elbeszélő
c. Öcsi
d. Öcsi édesapja

3.  Témáját tekintve, szerinted milyen fajta regény a Tatárok a tengeren? Karikázd be a helyes válasz betűjelét!

a. Detektívregény, aminek középpontjában egy bűnügyi nyomozás áll.
b. Családregény, ami egy család több generáción (pl. nagyszülők-szülők-gyerekek) átívelő történetét mutatja be.
c. Kalandregény, amiben a főhös(ök) kalandos helyzetei állnak.
d. Történelmi regény, ami egy jelentős történelmi eseményt dolgoz fel.

Választásodat indokold meg:
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Magyarázd meg az alábbi szavakat, kifejezéseket! Ha magadtól nem tudod a választ, nézz utána a könyvtárban vagy felnőtt segítségével az interneten!

logarléc:
csuri:
néptanács:
trafik:
ízes kenyér:
parittya:
nyakleves:
enyv:

5. A történet helyszíne Erdély és a romániai tengerpart. Jelöld be a vaktérképen pirossal a kiindulási pontot, Kolozsvárt és a tengerpartot, Konstancát! (A térkép forrásáért kattints ide.)

6. Az alábbiak közül az egyik nem erdélyi település. Karikázd be annak a betűjelét, a többit pedig szintén jelöld a vaktérképen kékkel.

a. Arad
b. Marosvásárhely
c. Temesvár
d. Szabadka

7. Vajon kiről lehet szó? Írd be a megfelelő neveket!

a. Innen is látszik, hogy ………………………… a meglepetések embere.
b. Ha nem volna ……………………., akkor Öcsi, te lennél Kolozsvár legelvetemültebb csirkefogója
c. …………….. ugyanis (ő az egyik osztálytársam, és arról világhíres, hogy eddig még csak egyetlenegyszer mondott igazat, de akkor is kiderült, hogy láza van és félrebeszél) (…)
d. …………………. egészen rövid idő alatt rendkívül sok mindenért tud aggódni.
e. Ekkor jött be az osztályba …………………, aki egy lány, de olyan rendes, mintha fiú volna.
f. Messziről látszott, hogy …………………… bácsi csuda remek ember. Ezt már a házáról lehetett tudni.
g. ……………… úgy nevetett, mintha azt mondta volna: csiling… csiling…

(Segítség: Cinóka, Anyu, Vilmos atya, Karin, Bika Vilike, Gyuluka)

8. Nézd meg az alábbi képet!

© Bányai István

8.1 Képzeld magad oda a képbe! Te hogy kerültél ide, mit csinálsz most éppen? Milyen az időjárás?  Milyen hangokat hallasz? Milyen illatokat érzel? Hogy érzed itt magad?
Írj 3-4 mondatot erről!
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8.2 Válassz ki magadnak három  szereplőt, karikázd be az elsőt pirossal, a másodikat kékkel, a harmadikat zölddel, majd találd ki a válaszokat az alábbi kérdésekre (használd bátran a fantáziád)!

a. Szerintem a pirossal jelölt szereplő…

  • neve:
  • életkora:
  • innen-ide tart:
  • így érzi magát:
  • ezt gondolja/mondja éppen:

b. Szerintem a kékkel jelölt szereplő…

  • neve:
  • életkora:
  • innen-ide tart:
  • így érzi magát:
  • ezt gondolja/mondja éppen:

c. Szerintem a zölddel jelölt szereplő…

  • neve:
  • életkora:
  • innen-ide tart:
  • így érzi magát:
  • ezt gondolja/mondja éppen:

9. A regény az ún. anekdotikus történetmesélés hagyományait követi, azaz, a cselekmény fonalát az elbeszélő időről időre megszakítja, és egy-egy kisebb, önálló történetet mesél el.
Idézd fel emlékezetedben (vagy keresd ki a szövegből) a bogárgyűjtő-feladat történetét, majd meséld el néhány mondatban Cinóka szemszögéből és adj címet a történetenek!

Cím: _________________________________________

Így esett a bogárgyűjtő-feladat az iskolában:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10. Érvelj! Válaszd ki a véleményedhez közelebb álló mondatot, húzd alá, majd 4-5 mondatban indokold meg a választásodat!

„Én biztosan soha nem mennék szívesen Vilmos atyáékkal nyaralni, mert… ” 
„Én nagyon szívesen mennék Vilmos atyékkal nyaralni, mert… “ 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

A teljes feladatlap letölthető ITT (.pdf) vagy ITT (.docx).


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk a timea.konya@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

MIA & MAJA

Fási Bella ajánlója
Maksai Kinga: Mia & Maja. Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2018.

Mia & Maja

Hogyan kapcsolódhat, kerülhet közel egymáshoz két nő, akiket több, mint fél évszázad választ el? Mia, a fiatal, gimnazista lány még útja elején jár – most ismerkedik csupán a barátsággal, a szerelemmel, az emberek igazi arcával, a problémákkal, amelyeket nem lehet csak úgy átaludni. Maja ezzel szemben már története végéhez van közelebb – a kényelmes, bár derékfájásokkal tűzdelt nyugdíjas éveiben már több emléke van, mint ahány kaland még vár rá.

De mi kötheti össze őket?

Mély gyászából felocsúdott Mia, akinek anyukája már évekkel ezelőtt meghalt, még mindig női példakép, pártfogó híján van. Ugyan egyedülálló, műfordító apukája néha rászabadítja hangos, csapongó és túlságosan fiatalos nagynénjét, a gimnáziumi éveit kezdő Mia életében nincs olyan felnőtt nő, akihez bizalommal fordulhatna.

Maja, a magányos „kutyás nő” talán meglátja a kislányban hajdani ifjúságát, vagy csak vágyik (a fiától eddig meg nem kapott) unokára, rögtön érzi, tud kapcsolódni a lányhoz, s mintha még a véletlen is azon lenne, hogy összeterelje a két, maga-maga magányában, elszigetelten élő szereplőt.

Maksai Kinga, akinek első tizenéveseknek szóló könyve a Mia és Maja, se nem kamasz, se nem nyugdíjas – ám hiába távolodik előbbitől, és hiába van még messze az utóbbitól, hitelesen mutatja be mindkét karakter hétköznapjait, a folyamatos érzelmi változásokat. Nem csoda, hogy 2017-ben elnyerte az Aranyvackor pályázaton a Cerkabella különdíját, készülő regénye első fejezetével.

Az írónő, aki maga is Budapesten született, könnyedén kelti életre a főváros helyszíneit, amik jól ismert díszletként simulnak a történet különböző mozzanatai mögé, így teremtve még közvetlenebb viszonyt szereplő és olvasó között, segítve a vizuális kapcsolat létrejöttét.

A regény, amely gördülékenyen meséli el egy egész év történetét, két szálon fut, ám a hangsúly halványan Miára van helyezve. A lány nehezen küzd meg új középiskolájának többi tanulójával, egy valaha volt barátság árnyékát cipeli magával, miközben félénken igyekszik boldogulni, barátokat szerezni. De nincsen könnyű dolga, saját bizonytalanságai és korábbi rossz tapasztalatai megnehezítik számára, hogy igazán közel kerüljön bárkihez saját korosztályából, akik nem állnak közel világnézetéhez, formálódó identitásához.

Ráadásul egyik osztálytársa zaklatni kezdi – az új helyzettel szembesülő lány pedig nem tudja, mit lépjen, sokáig titokban tartva a dolgot, szégyenkezve valami miatt, amit nem ő követett el. Ám egyik osztálytársában erős szövetségesre lel, aki nem hagyja, hogy Mia továbbra is a fiókba zárja az esetet. Maksai Kinga ezt a nem könnyű szituációt is meglepő érzékenységgel írja le, akarva akaratlanul is bemutatva, mi a helyes, de cseppet sem könnyű lépés hasonló esetben.

Majának sincs könnyű éve. Ötödik férje nemrég hunyt el, s párja halála óta újra próbálja megtalálni öregkori napjai értelmét, s amikor sikerül felvennie a kapcsolatot ifjúkori szerelmével, az idős Maját új kihívások elé állítja a huszonegyedik századi technika és az élet. Ahogy fokozatosan egyre közelebb kerülnek egymáshoz, különbségeik és kapcsolatuk szokatlansága ellenére Mia és Maja végül igazi barátokká válnak, akik segítik és támogatják egymást.

Hogy mi minden történik ez alatt az egy év alatt? Gólyabál, jógaóra, rakott krumpli, eltévedt csók, szimuláló kutya, és még annyi minden – talán egy új szerelem is kibontakozik és megújult erővel kel életre egy régi románc? Olvassátok el a tehetséges Maksai Kinga első regényét, a Mia és Maját, hogy megtudjátok!


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk az info@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

VIHAR

Fási Bella ajánlója
Seita Parkkola: Vihar. Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2012.

Vihar 12 éves fiú, és mint minden ilyen korú kamasz, próbálja megtalálni a helyét a világban, ám a történetünk kezdetén már csak egyetlen esélye van, mielőtt kitaszítottként végleg a társadalom peremére sodródik, ahonnan nem lesz visszaút. Hogyan jutott Vihar ide? Talán maga sem tudja. Sorra rúgták ki az iskolákból miközben ő önmagát kereste, lassan összecsaptak a feje felett a bizonytalanság és a szabadságvágy hatalmas hullámai, most pedig meg kell tennie mindent, hogy az akváriumra emlékeztető Esélyek Házában, a város problémás gyerekeinek fenntartott kísérleti iskolájában jól teljesítsen. Családi helyzete sem egyszerű, anyját szinte megfojtják adósságai, apja pedig elveszti magát új kapcsolatában, élettársa pedig nem más, mint az Esélyek Házát kegyetlen szigorral irányító iskola pszichológusa, aki nemcsak Vihar tanulmányait, hanem magánéletét is megpróbálja teljesen irányítása alá vonni.

Vihar igyekszik kiigazodni új iskolájának szokatlan, rideg módszerei között, a friss szabályok azonban sokat követelnek tőle – egyik pillanatról a másikra le kellene mondania azokról a dolgokról, amiktől egyedinek érezheti magát: a graffitizésről, raszta hajáról, a gördeszkájáról és ezzel a repülés illúziójáról. Ez nem kevés áldozat, és Viharnak nem akarják felajánlani a választási lehetőséget, erőnek erejével igyekszik osztályfőnöke és új mostohaanyja jó útra téríteni a lázadó fiút. A nagy szavak, amelyekkel hitegetik, vagy éppen rémisztegetik őt, kiüresednek. Szülei, akiknek segítenie kellene őt abban, hogy eligazodjon ebben a kaotikus létben, nem képesek valós segítséget nyújtani. És mindeközben megjelenik India, a lány, akinek fantomképe és misztériuma ott lebeg Vihar iskolájának falai közt, lassan megelevenedik a fiú számára. A vad lázadó, aki nem elveszítette, hanem egyenesen eldobta az utolsó esélyét, hogy egy szabados, különös utcai világ legyen az új otthona, elhagyatott gyárépületekkel és nyitva hagyott lépcsőházakkal, felfedi magát Vihar előtt. India azonban nincs egyedül, Vihar akaratlanul is megismeri a csapat többi tagját, és elemi erővel kezdi el vonzani az az öntörvényű, konok vadság, ami ezt a különös univerzumot uralja. Talán ez lehet a kiút számára? Elszakadhat végleg a társadalomtól, a családjától, csatlakozhat Indiáékhoz? Erre vágyik-e igazán?

Ahogy Vihar őrlődik ebben a lehetetlen, nem is igazán valóságos döntéshelyzetben, a történet még sötétebbé válik. Az Esélyek Házának falai között valami gonosz titok lappang, Vihart szülei is cserben hagyják, és a kamasz magára marad. Hogyan folytatódik tovább a meglepő történet? Lesz-e Viharnak ereje ahhoz, hogy leleplezze, milyen szörnyűség bújik meg az iskola pincéjében? Megmenekítheti-e újdonsült barátait, s hogyan dönt végül, velük tart a kitaszítottság szabadságában? Kezdődjön Vihar és a világ, az esélytelenek és az esélyek házának háborúja.

Seita Parkkola mágikus realizmussal átitatott különleges lélektani fejlődést végig követő, lebilincselő ifjúsági regénye meglepő fordulatokkal mutatja be egy kamasz fiú egyre táguló világát, érzékletesen szemlélteti ahogyan a társadalom hatalmas gépezete igyekszik mindenkit a maga képére formázni, jelentsen ez egy egyénnek akármekkora veszteséget.

Rám annak idején, pár évvel ezelőtt nagy hatással volt ez a könyv, és most, hogy újraolvastam, jóleső örömmel töltött el, hogy a különleges fikció ereje nem kopott, nem fakult meg, akármennyire is távolra sodródtam mostanra attól az élethelyzettől, amelyben a főszereplőnk is van. Ebből és más ismerőseim véleményéből is arra következtethetek, hogy a regény annak ellenére, hogy nyilvánvalóan célcsoportja, tehát a kiskamasz korosztály számára lehet a legélvezetesebb, ennél jóval idősebbek számára is élvezetes lesz, nem fognak csalódni, nem fogják úgy érezni, hogy egy gyerekkönyvet olvasgatnak.

Nekem hatalmas kedvencem ez az egyedi ifjúsági regény, és garantálhatom, hogy másnak is az lesz. Ne habozzatok, rendeljétek meg, jó lesz kiülni a teraszra ezzel a regénnyel így karantén után is!

A sorozat második kötetéről, a Páráról, ITT olvashatsz. A kötetek önmagukban is olvashatók.


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk az info@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

Szuper Boldog Varázserdő – online drámaóra

Készítette: Pásztor Csörgei Andrea

Cél: csapatépítés, csapatmegtartás, kapcsolattartás a kijárási korlát idején
Korosztály: 5-8. osztályosok
Téma: Virtuális világmegmentés a Szuper Boldog Varászerdő egyik oldalpárja alapján.

1. Bevezető

A tanár elmondja, hogy a mai órán küldetésen veszünk részt. Ehhez tele kell pakolnunk a bőröndöt: „Holnap, ha hozzád indulok…”-játék (Gabnai Katalin Drámajátékok, Budapest, Helikon, 2015. 48.). Figyelni kell, hogy a játék kezdetén meg kell határozni a sorrendet, amit jó, ha mindenki magának rögzít, vagy külön felírjuk a csetablakba!

2. Karakterépítés

Nyissátok meg a képet, amit a file-ok közé töltöttem!

Mindenki válasszon egy karaktert, nevezd el, és mondd el, mit lehet tudni róla(d), mi a szuperképessége(d)!

3. Rabszolga-játék

(A játék eredeti szabálya megtekinthető ITT.)

A karakterek világmegmentő útnak indulnak, de csak egy vezér lehet. Döntsük el játékkal, ki legyen az! Mindenki válasszon egy fedőnevet (valamilyen mese vagy mítosz szereplő nevét), írja meg nekem privát csetben. Én beírom a közösbe, hogy könnyebb legyen szólítani egymást. Aki kiesett, annak a nevét like jellel jelöljük meg. Én jegyzem, hogy ki melyik csapathoz került. A győztes lesz a vezető.

4. Közös törtrénetalkotás

Szőjünk közösen egy olyan történetet a kalandról, aminek a vége a képen látható esemény lesz! Mindenki a saját szereplőjét is szője bele a történetbe. Mindenki egy-egy mondatot mond, két körön keresztül. A cél, hogy a végére kerek történet alakuljon ki.

5. Rögtönzés

A küldetés sikeres véget ért, egy teljes híradóadást szenteltek neki. Körkapcsolással jelentkezzen be minden rovat!
A gyerekek improvizatív módon adhatták egymásnak a szót: hírek, bűnügyi rovat, időjárás, bulvár hír, kulturális ajánló stb. A végén elköszöntünk és jó éjszakát kívántunk.

A teljes óraterv letölthető ITT.

Sári és Nemszemétke – letölthető munkafüzet

A Föld napja alkalmából ingyenesen letölthetővé vált Sári és Nemszemétke teljes munkafüzete!

A munkafüzet ötletei nemcsak szórakoztató időtöltést biztossítanak, hanem az újrahasznosításról is tanítanak.

© Kismarty-Lechner Zita

Továbbá a munkafüzethez tartozik Mandl Péter Sári és Nemszemétke című könyve, amit online webshopunkból be is tudtok szerezni kedvezményes áron. Sári és Nemszemétke különleges, aktuális problémát feldolgozó mesekönyv: témája a környezetvédelem egyik legfontosabb részterülete, a hulladékfeldolgozás. A könyv különlegessége kettős irányultságában rejlik: egyrészt mesekönyv, másrészt ismeretterjesztő kézikönyv.

Tegyünk együtt a zöldebb jövőért!

NÉVTELEN VILÁG – Erik és a legfelső utáni emelet

MAKSAI KINGA: NÉVTELEN VILÁG – Erik és a legfelső utáni emelet (részlet)

Dorka leült az íróasztal előtti üres székre, Noel odahúzta magának a fotelt, Bazsi és Liza pedig mellettük ácsorgott. A kéken világító monitoron fehéren kavargott valami, amiből aztán kirajzolódott, hogy: Névtelen Világ 1.0. Aztán megszólalt egy sejtelmes, lágyan csengő női hang:

Miután a Föld nagy része 2640-re lakhatatlanná vált a visszafordíthatatlan klímaváltozás, a szüntelen háborúskodás és a nagy, 2611-es aszteroida-becsapódás miatt, a túlélők új bolygót kerestek, ahol tovább élhetnek. Számtalan kudarcba fulladt expedíció után egy párhuzamos univerzumban rátaláltak a helyre, amely a megszólalásig hasonlít a Földre, mielőtt még tönkretették volna az emberek. Ez lett a Névtelen Világ. Hatalmas esőerdők, tiszta vizű óceánok, végeláthatatlan mezők tarkítják. Ám az erdőket ismeretlen élőlények lakják, az óceánokban mágneses örvények várják a gyanútlan hajósokat, a mezők pedig tele vannak különös növényekkel. Nyisd ki a szemed! Légy jelen! Vegyél egy mély levegőt! Indulj, és fedezd fel a Névtelen Világot! Ugye készen állsz a kalandra?

– Ez meg micsoda? – kérdezte fintorogva Dorka.
– Egy játék – felelte Liza, minthogy Rája rá sem hederített Dorkára. – Nem is tudtam, hogy te is játszol vele, Rája.
– Csak pár hónapja – mondta Rája, miközben megjelent a karaktere a monitoron.
– És te ezzel a figurával vagy? – kérdezte Dorka, aki soha életében nem játszott még hasonló játékkal.
– Igen, ő Ray-X – bökött rá a képre Rája.
Egy nagyon magas és erős, Aquaman-szerű férfi álldogált előttük indulásra készen, kezében hatalmas puskával.
– Tudod, hogy a neve angolul majdnem azt jelenti, hogy röntgen? – kuncogott Dorka.
– Nem is – mondta Rája, de azért egy pillanatra elgondolkozott.
– És miről szól ez a játék? – kérdezte Bazsi, akit egészen lenyűgözött az előbbi bevezető videó.
– Hallottad, nem? – undokoskodott Rája.
– Az emberek a jövőben találnak egy másik bolygót, ami olyan, mint a Föld volt azelőtt, hogy tönkretették volna. Na jó, vannak azért különbségek, például furcsa lények meg különös természeti jelenségek. Ebben a világban kell boldogulni. Választhatsz karaktert, lehetsz ember vagy robot. És nem árt, ha összefogsz másokkal. Ja, és lehet írni egymásnak a játékon belül – foglalta össze Liza.
– Nem is rossz – felelte Bazsi. – Azért kár, hogy beszélgetni nem lehet – azzal lehuppant a fotelbe, amit Noel üresen hagyott, amikor egy perccel azelőtt lement a földszintre egy kis rágcsálnivalóért.

Mindenki egyformán adott bele pénzt, de így sem volt egyszerű a vásárlás. Bazsi nem ehet sok cukrosat, Dorka a sós dolgokat nem szereti, Liza mindenképpen gumicukrot akart, Noel pedig mindennél jobban vágyott egy kis mogyoróra. Így aztán vettek só nélküli mogyorót, egy zacskó gumicukrot, egy doboz puszedlit, valamint két narancslét. Noel még soha nem járt Rájáéknál, ám ahhoz képest egész jól kiigazodott a konyhájukban. Talált egy nagy tálcát, arra tette a poharakat, a többit meg szatyorral együtt vitte föl. Mire visszament a többiekhez, már nagyban benne voltak a játékban. Ray-X egy tisztás szélén álldogált, és egy táblát olvasott. Három irányba vitt tovább az út: egyenesen, jobbra és balra. A felirat szerint egyenesen egy vízesés alatti barlang, jobbra az erdő, balra pedig egy titokzatos folyó található. Rája nem örült neki különösebben, hogy a többiek mind bele akarnak szólni, merre menjen, de azért jólesett neki a figyelem. Már épp azon volt, hogy elindul a folyó felé, amikor megjelent három másik szereplő. Egy óriási robot, egy Ray-X-hez hasonló férfi, és még egy, aki még náluk is izmosabb volt.

– Kik ezek? – lepődött meg Dorka.
– Mindjárt megtudjuk – mondta bennfentesként Rája, azzal gépelni kezdett.
Ray-X vagyok, és ti? – írta.
HOLLI – mutatkozott be a robot.
Cesar – válaszolta az alacsonyabb férfi.
Jackk – felelte az izomkolosszus.

Noel épp ekkor ért oda Rájához a narancslével, amit kishíján a nyakába öntött. A poharat ugyan visszaegyensúlyozta a tálcára, de úgy bámult a monitorra, mint aki végre-valahára szellemet lát.

– Mi a helyzet, Noel? – fogta meg a vállát Bazsi.
– Noel! – szólt rá Dorka is.
– I-igen… – hebegte Noel, de még mindig a képernyőt szuggerálta. – Le kellene ülnöm – mondta lassan, azzal már el is kezdett leereszkedni, Bazsi épphogy arrébb tudott ugrani.
Ray-X és a többiek közben még mindig a táblánál álldogáltak, de igazából senki sem foglalkozott velük, mindannyian arra vártak, hogy Noel kinyögjön valamit.
– Erik…– egyelőre ennyire telt tőle.
– Mi van Erikkel? – kérdezte kipirulva Dorka.
– Erik is játszik…ezzel – mondta Noel, és falfehér lett.
– A Névtelen Világgal? Erik? – kérdezte hitetlenkedve Rája.
– Igen. Ismerős volt a szöveg az elején. Aztán most megláttam ezt az alakot – azzal Noel Jackkre bökött. – Ez ő, még mindig játszik…
– Jackk? – és Liza olyan gyorsan lökte le Ráját a székéről, hogy esélye sem volt vitatkozni.

Kétszer a Labirintóról

Fási Bella ajánlója
Kertész Erzsi: Labirintó. Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2018.
Illusztrálta: Orosz Annabella

Gyerekeknek

Szeretnétek tudni, hogy milyen szigetek, micsoda kalandok várnak egy gondolásra Labirintó, a hatalmas tó belsejében? Olvassatok bele ebbe a könyvbe, és fedezzétek fel mindazt, amit a szereplők is felfedeznek: ismerkedjetek meg a Galambalatt, a frissen felavatott hajó összes utazójával, hogy aztán figyelemmel kísérhessétek, ahogy mindannyian megpróbálják megtalálni a nekik való munkát, várost, gyárat, szigetet!

© Orosz Annabella

Lesznek itt filozófus macskák, akik egyben született vezetők, iszappakolásra vágyó, beteg sellők, húsvéti-képeslap sztárok, gonosz mostoha, egy egész szigetnyi királyfi, egy titokzatos könyv, minden, amit el tudtok képzelni! És hogy kicsoda a főhős? Akár te is lehetsz! Hiszen ki ne akarna kijutni a hatalmas Labirintóból, elsőként a világon, hogy nagybetűs Hős legyen? Most te is beszállhatsz a gondolába a többiekkel és útra kelhetsz – hazavihetsz egy hullócsillagot, megidézheted a Nagy Odagondolót, palackpostát halászhatsz ki és adhatsz fel! Itt még gonosz mostoha is karriert csinálhat, ha megtalálja a neki megfelelő szigetet! Hiszen Labirintóban mindenki megtalálhatja a helyét. Izgalmasan hangzik, ugye? Pattanjatok fel ti is a fedélzetre, és tartsatok a többiekkel!

Felnőtteknek

Kertész Erzsi könyve a harmadikos-negyedikes korosztálynak szól. A könnyen követhető, ám kisebb kihívásokat rejtő nyelvezet kiváló gyakorlási lehetőséget nyújt azoknak a vállalkozó szellemű fiatal olvasóknak, akiknek már bonyolultabb történetszálra, több cselekményre van szükségük, ugyanakkor még könnyebb és rövidebb olvasmányra vágynak, mint egy több száz oldalas gyerekkönyv.

Ez a mű kiválóan alkalmas arra, hogy megszerettesse a meseszerű, ám mégis kicsit atipikus történeteket a kisiskolásokkal, akik ezáltal a megszokottan felépített epikus ív és végkifejlet helyett egy kicsit emberibb, egy kicsit esendőbb és kiszámíthatatlanabb cselekménnyel lesznek gazdagabbak, miközben a szokásos fabulai elemek is megjelennek, ám ezúttal egy új, formabontó köntösben, ami kicsit kimozdítja őket a „mesei komfortzónából”, de ugyanolyan élvezhető, és talán még teljesebb élményt nyújt.

A könyv a főszereplő szemszögéből mutatja be az eseményeket. Ez a fajta narráció megköveteli a közvetett jellemzést, minden szereplőt az ő gondolatai alapján ismerünk meg, és amikor véleményt alkotunk egy eseményről, akarva akaratlanul az ő szemén keresztül látjuk azt. De ki ez a főszereplő? Kinek a szemszögéből figyelhetjük az eseményeket? Itt következik az az írói csavar, ami lehetővé teszi, hogy az olvasók még inkább bevonódjanak a történetbe. Ugyanis a főszereplőről roppant keveset tudunk, éppen csak annyit, amennyit maga a történet feltétlenül megkövetel. Se a nevét, se azt, hogy honnan jött, hány éves, hogy néz ki – nem tudjuk. Így aztán ahogy a cselekmény egyre halad és halad, a gyerekek egyre jobban bele tudják élni magukat a főszereplő helyébe, vele együtt tudják megtapasztalni a kalandokat. Hiszen mi sem lenne könnyebb annál, hogy egy olyan karakterrrel azonosítsuk magunkat, akit alig ismerünk, és kedvünkre formálhatjuk mind a múltjának, mind a jövőjének a képét, saját ízlésünk, világképünk alapján?

Kertész Erzsi tehát biztosítja, hogy mindenki ugyanannyira tudjon azonosulni a történet főszereplőjével, az újabb merész lelkű gondolással, aki – mint annyian mások – arra vállalkozott, hogy nemcsak bemegy Labirintóba, hanem megteszi azt, ami még senkinek sem sikerült – ki is talál onnan.

Bevallom, elsőre azt hittem, a könyv arról fog szólni, hogy ijesztő szörnyeket, sárkányokat és iszapszörnyeket kell majd legyőzni ahhoz, hogy kedvenc gondolásunk kijusson Labirintóból. Ám cseppet sem erről van szó. Nem azért nem jut ki senki onnan, mert nem tud – hanem mert nem akar többé. Mert ez a hatalmas szigetvilág mindenki számára rejt egy helyet, ahol boldogan élhet, ahol magára találhat, ahol beteljesítheti sorsát – és ezek után ugyan ki akarna kijönni?

© Orosz Annabella

Ez pedig már elvezet minket a legfontosabb kérdéshez – hogyan dönt a főszereplő, és hogyan döntenénk mi? Megragadja a kínálkozó lehetőséget, ünnepelt Hős lesz, eleget téve álmainak, és „legyőzi” Labirintót? Vagy inkább a kalandokat, az izgalmas életet választja, egy kibontakozó barátságot, mások megsegítését, ennek a különös világnak megismerését?

Hadd döntsek úgy, nem árulom el, mi lesz az utolsó oldalon. Aki kíváncsi, járjon utána! És addig is, ki-ki gondolkodjon el a saját döntésén!