Közös olvasmányaink – Nefelé

Így táborozunk mi, avagy kalandok cseréptündérek és morcok között

1-4. osztályosoknak

Tányértalpas Tábor 2021.
Táborvezetők: Csörgei Andrea és Tóth Olivér Artúr

A Cerkabella Kiadó holdudvarába tartozó Parti Medve könyvesboltban minden nyáron egy hetet a gyerekirodalomnak-drámajátéknak-alkotó tevékenységeknek szentelünk, méghozzá a „Tányértalpas” névre hallgató napközis tábor formájában. Ez ebben az esztendőben sem volt másképp.

Az alsó tagozatosoknak szóló tábor tematikáját mindig egy mesekönyv adja, ám sosem hagyományos, elemző módon dolgozzuk fel az adott szöveget, hanem a történet magját adó, központi gondolat köré épülnek a napi tevékenységek és foglalkozások, akár más mesékkel, szövegekkel is színesítve azokat.

Az alábbiakban erről nyújtunk beszámolót, hiszen a táborban használt módszertan és gyakorlatok nemcsak tábori keretek között alkalmazhatók, hanem egyet-egyet kiválogatva közülük akár tanórán, napközis foglalkozáson vagy iskolai projekt-héten is.


Nefelé

Az idei évben Scheer Katalin Nefelé című meseregénye adta a tábor tematikáját. A könyv egy ritkán szóba hozott, ám nagyon jelentős problémáról szól: a gyerekkori depresszióról. A főhős kisfiú, Boldizsár, „elveszti a kedvét”, annyira, hogy még az őszi iskolakezdése is veszélybe kerül. Mint kiderül, ez azért történhetett meg, mert Boldizsár elvesztette a cseréptündérét, Melankót. A cseréptündérünket mi magunk választjuk még azon a csodás helyen, ahol születésünk előtt élünk, hogy majd ezek a kis lények vigyázzanak ránk egész életünk során. Boldizsár, legjobb barátja, Szofi és az ő cseréptündére, Nefelé segítségével elindul, hogy megkeresse Melankót, akiről a kalandok során kiderül: eltűnéséhez igencsak nagy köze van a minden szépet és jót gyűlölő gonosz morcoknak…

Pedagógiai koncepció

Az alapgondolatunk az volt, hogy a tábor alatt megkeressük a bennünk élő morcot és cseréptündért, azaz a rosszkedvre, boldogtalanságra, elégedetlenségre, illetve a boldogságra, elégedettségre, kiegyensúlyozottságra való hajlamot, és megtaláljuk azt, ami segít kicsit felvidítani a morcunkat, illetve megóvni a bennünk élő cseréptündért. Úgy gondoltuk, mindehhez a kulcsszó a harmónia és egyensúly, és mivel a könyv több szálon is kötődik a természethez (arborétum, erdő, gyógynövények stb.) a körülöttünk levő világgal, a természettel való harmónia és egyensúly fontosságára szerettük volna felhívni a gyerekek figyelmét a foglalkozások során.  Így, az első napot – amit a rossz és jó ellentétének szenteltünk – négy olyan követte, mely mindegyike egy-egy alapelemet helyezett a fókuszba: a tüzet, a vizet, a földet és a levegőt. Így kapcsolódtak a napi mesék, játéktevékenységek és kézműves foglalkozások a nap tematikájához. Azt is fontosnak éreztük, hogy az alkotás során készüljön olyan tárgy, amit együtt, közösen az egész hét folyamán hozunk létre, legyenek kiscsoportban készülő művek és legyenek egyéni, önálló alkotások is.


Tábori program

Közös alkotás

Az alap elképzelésünk egy felnyitható tetejű asztal volt, aminek a belsejét vízálló anyaggal (viaszosvászon) béleltük ki. A tábor előtti napon így nézett ki, és Tóth Olivér Artúr keze munkáját dicséri. Ha valaki nem ilyen csodálatos ezermester, mint Olivér, a projektet bármilyen nyitható fedelű, vízálló ládával is megvalósíthatja.

A felnyitható fedőre Olivér egy, a szerintünk morcok által kedvelt várost rajzolt, néptelen, kopár utcákkal, betört ablakú házakkal, üres kirakatüvegekkel, szellemvasútként haladó néptelen vonattal.

Az előzetes terv szerint színes mintás papírokból kellett a gyerekeknek olyan felületeket, figurákat kivágni, hogy a hét végére szép, színes, mozgalmas vidám várossá legyen. Ezt a gyerekek a hét minden napján kedvük szerint folyamatosan bővítették-díszítették.

Az alsó részbe pedig azt a cseréptündérekkel, növényekkel, élettel teli világot szerettük volna a hét során kialakítani, ami a cseréptündérek és a születés előtt álló lelkek lakhelye, ahonnan minden földi élet indul. Mindennap tettünk az asztalhoz valamit, építettük-szépítettük, gondoztuk, ezzel erősítve a felelősség, gondoskodás érzetét a gyerekekben, a csapatmunka és az összetartozás fontosságát.

Emellett szintén heti, közös projektünk volt a tábori zászló elkészítése is.

Az alábbiakban közzé tesszük a tábor programját. Természetesen az itt felsoroltak csak a fő tevékenységek, amiket gondolatébresztőnek szánunk. A program betartásához nem rgaszkodtunk mereven (ha pl. valaki nem készült el a munkájáéval egy nap, nyugodtan folytathatta máskor), így általában sokféle tevékenység zajlott egyszerre. Természetesen mindennap volt alkalmunk nagyot sétálni, kirándulni a környéken (kivéve a hőségriadó idején), fakultatív társasjátékozásra, mesehallgatásra, frizbizésre, szabad játékra. És mint minden évben, most is választottunk magunknak egy tábori dalt, amit koboz kíséret mellett minél gyakrabban énekeltünk. Idén a Kaláka együttes által megzenésített Kovács András Ferenc Holderdő című versét fújtuk, amikor csak lehetett.

De lássuk a programot, napi bontásban!


Hétfő – A bennünk élő morc és cseréptündér

Napi mese a beszélgetésindításhoz

Kicsoda Kurupí? (Guaraní mese)

Kulcsszavak, kérdések, megjegyzések

Mitől vagy szomorú, mitől vagy vidám? Lehet-e valaki egyszerre jó is, rossz is? Mikor? Milyen helyzetben? Te érezted már magad hasonlókép?

gonosz tettek – jó tettek, saját élmények

Közös tevékenység

  • Bab csíráztatása

Ahhoz, hogy a hét végéig kicsírázhassanak a babok, mindenképpen már hétfőn neki kellett állni: tálcákra több réteg papírtörlő közé ráhelyezni a szemeket nem túl szorosan, majd benedvesíteni és ügyelni rá, hogy soha ne száradjon ki a papír.

Önálló tevékenység

  • „Kétarcú festmény”

A jó és rossz egy képen való ábrázolásának izgalmas példája Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című festménye, amely különbözőképp tükrözve egyszer barátságos, másszor gonosz arcot mutat.

Arra kértük a gyerekeket, hogy hasonló festményt próbáljanak ők is létrehozni. Az eredményt tükörrel ellenőriztük.

Mutatunk még néhány fotót a közös, illetve egyéni alkotásokból!


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben a timea.konya@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

Rémálmok Kisboltja – Az elveszett fogsor

Kovács Lara ajánlója
Magdalena Hai: Rémálmok Kisboltja – Az elveszett fogsor (ford. Bába Laura). Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2021.

Magdalena Hai: Rémálmok Kisboltja – Az elveszett fogsor (ford. Bába Laura)

A Rémálmok Kisboltja újabb kötetébe tekinthetünk bele, ahol Ninninek sikerült még egy ügyet felgöngyölítenie. Csak most nem a bolt vezetőjén, Furcsa bácsin kellett segítenie (ő maradt ugyanolyan hóbortos, amilyen volt), hanem egy szokatlan jövevényen. Pontosabban egy vámpíron. Viszont ennek a vámpírnak volt egy apró hibája. Nem volt fogsora! És ez egy elég zavaró tényező ezeknél a teremtményeknél. Ezen próbált Ninni segíteni.

Miközben keresgélték a vámpír fogsorát, egyre több dolog tűnt el, még Tölcséres Irma fagylaltárus púdere is. Ninni rájött, hogy a tolvaj nem lehet más, csakis egy álvámpír. Na, de hogyan kapják el? Sokat segített nekik a nyomozásban Berci, a szellem. Csatlakozott hozzájuk Tölcséres Irma is, mivel mindenáron meg akarta találni a púderét és a hozzá tartozó pamacsot. Egy érdekes csavar teszi még szórakoztatóbbá a történet végét.

Olvasás közben próbáltam kitalálni, hogy ki lehet az álvámpír, akit keresnek az egész történet alatt. Ugyan voltak a történetben kissé lehetetlen dolgok, mint például hogy egy vámpír szájából kilopják a fogsorát, de szerintem pont ezért érdekesek a gyerekkönyvek.

Kovács Lara, Budapest, 12 éves

Közös olvasmányaink – Barátságháló

9-12 éveseknek

Az egyik leggyakoribb kérdés, amivel a pedagógus kollégák hozzánk fordulnak, hogy tudunk-e olyan olvasmányt ajánlani, amit közösen feldolgozhatnának a tanórán. Természtesen mindig igyekszünk valami jó ötlettel előrukkolni számukra.

Most a 3-4-5. osztályosoknak kínálunk egy olyan regényt, ami hagyományos értékeket közvetít (barátság, segítőkészség, bajtársiasság, családi kapcsolatok fontossága stb.), mai, hétköznapi környezetben játszódik, aminek köszönhetően könnyen olvasásra csábítja a kiskamaszokat, és fellelhető benne kaland, izgalom és egy kis fantáziavilág is. Nyelvezete igényes, ám nem túl komplikált, így egyszerre nyújt élményt minden olvasásszinten lévő tanulónak.

A könyvet fejezetenként dolgoztuk fel egy budapesti iskola 4. osztályosaival, nagy sikerrel, és most örömmel tesszük közkinccsé a feladatsorokat.

Csörgei Andrea


Bevezető, avagy ismerkedjünk meg a szerzővel közelebbről!
1. fejezet, amelyben Lencsi különös szerszámoskamrára akad Márti néni kertjében, és elárul egy titkot
2. fejezet, amelyben Lencsi felfedezést tesz
3. fejezet, amelyben megismerkedünk Fülöppel, és Lencsi szülei félbeszakítják a vakációjukat
4. fejezet, amelyben Lencsit támadás éri, és a barátságkristály elveszik
5. fejezet, amelyben elnémulnak a madarak és a barátságkristálynak új őrzője lesz
6. fejezet, amelyben megjelenik egy hívatlan pizzafutár, és Márti néni titokzatos vetélytársra gyanakszik
7. fejezet, amelyben Fülöp kihallgat egy beszélgetést, ellátogat a Méregerő teakereskedésbe, és megtudjuk Antal nevét
8. fejezet, amelyben a gyerekek megkeresik Antalt
9. fejezet, amelyben ellopják Márti néni számításait és a gyerekek Kasztór birodalmába kerülnek
10. fejezet, amelyben Lencsi és Fülöp kirándulásra indul, és Lencsi szülei hazatérnek

Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben a timea.konya@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

Újra érik a nyár – Tanév végi könyvajánló II.

Második rész – 5-8. osztályosoknak

Az első rész ITT olvasható.

Segítünk megtalálni a tökéletes jutalomkönyvet az egész osztálynak! A jutalomkönyvet, amely garantáltan remek kikapcsolódást nyújt, kicsit „képernyőmentesíti” a szemet és mellékhatásként olvasóvá nevel.

Lovász Andrea ajánlója


• HUMOR & ÉRTELEM⁣
• AZOKNAK, AKI SZERETIK ÉS ÉRTIK AZ IRÓNIÁT, A SZÓJÁTÉKOKAT, A MEGHÖKKENTŐ FORDULATOKAT – ÉS AZ ÁLLATOKAT!⁣
• REGÉNY, FEJEZETENKÉNT EGY-EGY ÁLLAT- / SZEMÉLYISÉGTÍPUS BEMUTATÁSÁVAL⁣
• SOK ILLUSZTRÁCIÓVAL!

Röviden a könyvről:

Nekünk mi jelenti a Paradicsomot? Romantikus naplemente? Végtelen lustálkodás? Megnyugtató wellness – esetleg egy kis titokzatossággal vagy drámával fűszerezve?

Állatian furcsa kalandok azzal kezdődnek, hogy Antika és Lopez, a két antilop úgy dönt, hogy a dzsungel egy lakályos részén megteremti a Nagy Közös Boldogság szigetét. Tomáto valóban paradicsomi hely, mindenki előtt nyitva áll, aki a boldogságot keresi!

Ahogy Kertész Erzsitől megszokhattuk, a merész nyelvi játék, a kabarétréfákba illő helyzetkomikum és a metszően ironikus humor mögött nagyon is magunkra ismerhetünk.

A többszörösen díjnyertes szerzőpáros újabb kötete!


• KALAND & ÉRTELEM⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A NYOMOZÓS TÖRTÉNETEKET, A KÜLÖNLEGES KÉPESSÉGŰ ÁLLATOKAT ÉS AZ IDŐUTAZÁST!⁣
• GYEREKREGÉNY⁣
• SOK FEKETE-FEHÉR ILLUSZTRÁCIÓVAL⁣
• A SOROZAT KÖTETEI EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL IS OLVASHATÓK!

Röviden a könyvekről:

Időutazásos kalandok indulnak a múltban és egy másik dimenzióban! Lencsi és Fülöp egy különleges képességű macska segítségével nemcsak a gonosz ellen szövetkezik, hanem egyúttal a szigorú Márti néni körül szakadozó barátsághálót is újraszövi.

A második kötetben Lencsi és barátai útja messzire vezet, egészen a titkok terméig. De vajon működik-e a barátságkristály?

Somfai Anna író, fizikus ezzel a kézirattal 2017-ben megnyerte az Aranyvackor pályázat különdíját.
A Foxbooks oldal szavazói szerint a Barátságháló első része 2019 legjobb kiskamasz kötete!
A könyvet 2020 májusában beválasztották a Bookline és az UNICEF Magyarország Szívünk rajta programjába!


• KALAND & ÉRZELEM⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETNEK BELEFELEDKEZNI MESÉS KALANDOKBA ÉS HISZNEK A CSODÁKBAN!⁣
• MESEREGÉNY⁣
• SZÍNES ILLUSZTRÁCIÓKKAL

Röviden a könyvről:

Sünimanó egy manólány, aki egy véletlen folytán Egyéves Kötelékbe kerül egy kislánnyal. Ennek a közösen eltöltött évnek a krónikája a regény. Szeptembertől szeptemberig követjük egy budapesti, négygyerekes, értelmiségi család mindennapjait: karácsonyozással, farsangi bállal, húsvéti tojáskereséssel, bárányhimlővel, palacsintasütésekkel. A manó‒ember együttélés viszontagságain túl a cselekményt az teszi izgalmassá, hogy a gonosz Hátsó Szomszéd rabszolgasorban dolgoztat mindenféle erdei manót, őket próbálják Sünimanóék kimenteni…

”Mosoly, nevetés, meglepetés, okosodás, öröm, szeretet, bizakodás és bizalom. Kell ennél több egy kisgyereknek vagy nekünk, rohanó és kapkodó felnőtteknek? Mészöly Ágnes kedves-groteszk világában mindezt megtaláljuk, s nemcsak a gyerekeink, hanem magunk is boldogabbak leszünk  a  bűbájos történet hatására.”

V. Kulcsár Ildikó

A HUBBY-díjas szerző meseregénye!


• ÉRTELEM & FANTÁZIA⁣
• AZOKNAK, AKIK LEGALÁBB EGY KICSIT KOCKÁK, SZERETIK A KALANDOKAT ÉS A VIRTUÁLIS TÉRBEN SEMMITŐL SEM LEPŐDNEK MEG!⁣
• GYEREKCSAPAT KIBERBŰNÖZŐK ELLEN⁣
• BARÁTSÁG, ÁRULÁS, MEGLEPETÉSEK ⁣
• NÉHÁNY FEKETE-FEHÉR ILLUSZTRÁCIÓVAL⁣
• A SOROZAT KÖTETEI EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL IS OLVASHATÓK!

Röviden a könyvekről:

A regénysorozat köteteiben egy gyerekcsapat igyekszik megoldani különféle tudományos-technikai jellegű rejtélyeket.

Mikor az egyik gyerek, Erik eltűnik, és a rendőrség tehetetlen, az iskolatársai kezdenek nyomozni utána. Kiderül, hogy Erik az eltűnése után is folytatja a Névtelen Világ számítógépes játékot…

A „nem olyan szuper” csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég. A nyeremény nagyon vonzó, hipermenő a felszerelés ‒ de kiderül, hogy egyáltalán nem olyan könnyű betartani az egyes számú szabályt, vagyis azt, hogy a csapatból senkit sem hagynak hátra.

Amíg a feladatokat teljesítik olyan kérdésekbe ütköznek, amelyeket azelőtt soha nem tettek fel maguknak. Mi az a pont, ameddig el lehet választani a valóságot a képzelettől? Mi van akkor, ha valaki soha többé nem akar visszatérni? És egyáltalán, ki és mi alapján mondhatja meg, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett író regénye!


• KALAND & ÉRTELEM⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A REJTÉLYEKET, MÚLTBELI MISZTIKUS TÁRSASÁSÁGOKAT, PÁRHUZAMOS VILÁGOKAT!⁣
• MÁLTA EGZOTIKUS SZIGETÉN JÁTSZÓDÓ KALANDREGÉNY

Röviden a könyvről:

Egy máltai vakáció sok mindenről szólhat: tengerről, barátokról, egzotikus helyszínekről. Ám Orsi ennél sokkal többet talál a szigeten: egy réges-régi lemezbolt olyan titkokat rejt, amelyekről azt hitte, csak a máltai lovagrend legendáiban léteznek ‒ vagy még ott sem. Múltak és jövők kapuján nem is olyan egyszerű átkelni…

Ez az évtized ifjúsági regénye!

A főhős kalandjai a megjelenés előtt álló kötetben egy spanyolországi zarándokúton folytatódnak.

„Ha ki szeretnél lépni időből és térből, kezdj bele ebbe a regénybe! Csatlakozz Orsihoz (illetve Orsolyához) és Joelhez, settenkedj be velük a lemezbolt hátsó ajtaján ‒ és garantáltan egy másik világban találod magad. Bernáth Zsolt regénye neked szól, ha kicsit is érdekelnek a régmúlt vagy a messzi vidékek titkai. Csak egyetlen dolgot sajnálsz majd: azt, hogy ilyen hamar véget ért a könyv!”

Mészöly Ágnes, HUBBY-díjas író

Bernáth Zsolt ismert író, filmrendező – a nagysikerű Sherlock Holmes nevében (2012) ifjúsági film rendezője.


• ÉRTELEM & FANTÁZIA⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A FORDULATOS NYOMOZÓS REGÉNYEKET ÉS NEM RIADNAK VISSZA SÖTÉTEN GONOSZ, MISZTIKUS LÉNYEKTŐL SEM!⁣
• KÜLÖNLEGES KÉPESSÉGŰ FŐHŐS A GÁTLÁSTALAN, FELNŐTT BŰNÖZŐK ELLEN⁣
• ISMERŐS, HAZAI HELYSZÍNEK⁣
• NÉHÁNY FEKETE-FEHÉR ILLUSZTRÁCIÓVAL

Röviden a könyvről:

Mi rejtőzhet a budapesti bérházak kupoláiban? Miért szaporodtak meg a városban a furcsa balesetek? Lehet-e mindehhez köze egy híres es gazdag üzletembernek? Hárs Dórát soha nem érdekelték az efféle kérdések: boldog volt az osztály hangadói között kiharcolt helyével és azzal, hogy végre kezdi megszokni a nagyvárosi életet.

Egy átlagosan induló péntek reggelen azonban nyoma vész Dóra ötéves öccsének. Hamar kiderül, hogy a kisfiú eltűnésének a kupolák titokzatos lakóihoz van köze, a lánynak pedig olyan lényekkel és erőkkel kell megküzdenie, amelyek létezéséről addig fogalma sem volt…

A HUBBY-díjas szerző legújabb regénye!


• ÉRTELEM & ÉRZELEM⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A GIMIS TÖRTÉNETEKET, A KÜLÖNLEGES SZEREPLŐKET ÉS VÁLLALJÁK AZ ÉRZELMEIKET!⁣
• GENERÁCIÓK KÖZÖTTI BARÁTSÁG⁣
• ISKOLAI ZAKLATÁSSAL ÉS KÖNNYED SZERELMI MELLÉKSZÁLLAL⁣
• NÉHÁNY FEKETE-FEHÉR ILLUSZTRÁCIÓVAL

Röviden a könyvről:

”Létezhet igazi kapcsolódás egy tizenéves lány és egy idős, magányos nő között? Én úgy hiszem, igen. Maksai Kinga regénye pedig okosan és érzékenyen erősít rá erre. Sőt, arra is rányitja a szemünket, micsoda lehetőség meglátni az idős asszonyban a fiatal lányt, a kamaszlányban pedig a leendő érett nőt. Majában Miát és Miában Maját.

Ha ők ketten barátságot kötnek, abból igazán színes, izgalmas, érzelmekben bővelkedő tabló tárul elénk.

A regényt az emlékekben bővelkedőknek, az útközben sietőknek és a jövőbe tekintőknek ajánlom.”

Kertész Erzsi író, pszichológus

A több kiadást megért regény 2019-ben Merítés díjat nyert.


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk az timea.konya@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

December 24.

Mesés advent a Cerkabellával – Ádám és Éva – Szenteste, Mákos és diós bejgli (Mautner Zsófi receptje)

Újra érik a nyár – Tanév végi könyvajánló I.

Első rész – 1-4. osztályosoknak

Segítünk megtalálni a tökéletes jutalomkönyvet az egész osztálynak! A jutalomkönyvet, amely garantáltan remek kikapcsolódást nyújt, kicsit „képernyőmentesíti” a szemet és mellékhatásként olvasóvá nevel.

Lovász Andrea ajánlója


• FANTÁZIA & ÉRTELEM⁣
• AZOKNAK, AKIK SZÍVESEN ISMERNEK MEG VAGÁNY KARAKTEREKET, ÉS A BÜTYKÖLÉS VAGY A SÜTISÜTÉS SEM ÁLL TÁVOL TŐLÜK!⁣
• RÖVID TÖRTÉNETEK⁣
• KEZDŐ OLVASÓKNAK!⁣ SOK SZÍNES ILLUSZTRÁCIÓVAL!⁣
• A SOROZAT KÖTETEI EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL IS OLVASHATÓK!

Röviden a könyvekről:

A Négy Kerék Autóklinika egy kis vidéki városban működik, és a szerelőknek köszönhetően a legjobb a környéken. A három Zoli, azaz Hozi, Lezo és Nemzoli rajong a régi autókért, hiszen azokat sokkal izgalmasabb javítani, mint az új modelleket.

A kötetek öt-öt történetében egy-egy öreg autót gyógyítanak meg. Katica, az öreg bogárhátú, a köhögős Tóbiás, a kis rózsaszín Mini, a családi autó, Zaffi és az Autómentős Pityu által bevontatott tűzoltó-rohamkocsi legalább annyira különleges és szeretnivaló, mint a gazdáik.

A második kötetben felbukkannak félős és sértődős autók, mákos rétesek, trüffeltorták, egy ősöreg Sputnyik és még egy falánk nyest is. A Zolik pedig mindig fantasztikusan ügyesek!


• FANTÁZIA & HUMOR⁣
• KÖNNYEN OLVASHATÓ! KEZDŐ OLVASÓKNAK!⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETNEK BORZONGATÓNAK TARTOTT LÉNYEKRŐL VICCES TÖRTÉNETEKET OLVASNI!⁣
• MINIREGÉNY, SOK-SOK SZÍNES ILLUSZTRÁCIÓVAL⁣
• A SOROZAT KÖTETEI EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL IS OLVASHATÓK!

Röviden a könyvekről:

A kilencéves Ninni nem ijed meg egykönnyen! Mivel nincs elég pénze biciklire, munkát vállal a Rémálmok Kisboltjában, mely mintha maga is önálló személyiséggel rendelkezne.

Mikor a bolt tulajdonosát megállíthatatlan nevetés gyötri, Ninni nyomozni indul…
A másik kötet cselekménye azzal kezdődik, hogy Lukács, a vámpír reggel nem találja a fogsorát. A nyomok a padlásra vezetnek…

A sikeres finn sorozat már három kötetből áll, kiadási jogait eddig tizenkét országban vették meg.

„A Rémálmok Kisboltja varázslatos világba röpíti az olvasót, ahol bármi megtörténhet. És meg is történik! Egyszerre ijesztő, vicces és szórakoztató, tele csodálatos, apró részletekkel és érdekes szereplőkkel. Minden gyerek ilyen helyre vágyik!”

Lindy Andersen, kiadóvezető, Norvégia


• FANTÁZIA & HUMOR⁣
• AZ OLVASÁSSAL MÁR NEM BIRKÓZÓKNAK (●’◡’●)⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A SZOKATLAN, VICCES, RÖVID TÖRTÉNETEKET ÉS A VIDÁM SZÍNVILÁGÚ ILLUSZTRÁCIÓKAT!⁣

Röviden a könyvről:

A mumus és a Facebook mulatságos történetei csaknem egy évet ölelnek fel: februártól karácsonyig nyújtanak betekintést a gyerekek mindennapjaiba.

A könyvet a szerző sziporkázó fantáziájának teremtményei népesítik be – nála teljesen megszokottak a két lábon járó, megelevenedett tárgyak és az emberként viselkedő állatok is. Találkozhatunk itt orrszarvúvá vált dívánnyal, külföldi nyaralásra induló káposztaférgekkel, puszilkodni vágyó darázzsal, búslakodó zoknival, az Északi-sarkot meghódító levessel. És ez csak az ízelítő…

Andrus Kivirähk (1970) az észt irodalom fenegyereke, lázadó és mókamester egyszemélyben, az Észt Kulturális Alap többszörös díjazottja.


• HUMOR & KALAND⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A VAKÁCIÓS HANGULATÚ KALANDOKAT!⁣
• KÖNNYEN OLVASHATÓ REGÉNY⁣
• SOK FEKETE-FEHÉR ILLUSZTRÁCIÓVAL⁣
• A SOROZAT KÖTETEI EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL IS OLVASHATÓK!⁣

Röviden a könyvről:

A messzi északon nemcsak óriási halak és hatalmas hullámok várják Pate kis csapatát, hanem több megfejtésre váró rejtély is. Létezhetnek úszó szigetek? És tengeri szörnyek? Vajon mit titkol a két apuka? És ki az a Habab kapitány?

Aki megszereti Patet, az keresheti a sorozat többi kötetét is: Pate szupertitkos blogja, Pate focikönyve.


• ÉRZELEM & ÉRTELEM⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A TITKOKAT, A MISZTIKUS UTAZÁSOKAT!⁣
• VILÁGIRODALMI KLASSZIKUS KORTÁRS ÉRTELMEZÉSBEN⁣
• MESEREGÉNY⁣
• LÍRAI, LÉGIES, SZÍNES ILLUSZTRÁCIÓKKAL!

Röviden a könyvről:

Vajon hol található a boldogság kék madara? Csupa titok Tiltil és Mitil kereső kalandja, ismeretlen világokban barátok és árulások kísérik útjukat – mindez a mesék bölcsességével lezárva.

Gimesi Dóra megőrizte az eredeti szöveg költőiségét és erős képiségét; csodákkal teli tündérmesét írt, Rofusz Kinga képei a régi, békebeli mesekönyvek világát idézik.

Az Év Gyerekkönyve-díjjal kitüntetett szerzők közös munkája!
A 2021-es Pozsonyi Illusztrációs Biennáléra utazó könyvek közé is beválogatták!


• HUMOR & KALAND⁣
• AZOKNAK, AKIK SZERETIK A TITOKZATOS HELYEKET ÉS VARÁZSLATOS LÉNYEKET!
ÉS A NYOMOZÁSOKAT!⁣
• SOK SZÍNES, KÜLÖNLEGES ILLUSZTRÁCIÓVAL

Röviden a könyvről:

Az Éjszakai Kert az a hely, ahol a madár se jár, ahol senki nem szokott sétálni, és aminek még a környékét is messziről kerülik a város lakói. De Tódor és Teória, a két rátermett nyomozó mégis belépnek a vasrácsos kapun. A vezetőjükül szegődő különös figura, Noxnoktisz pedig csak mesél és mesél, így a két detektív előtt rövidesen feltárulnak a kert rejtélyei, és megismerik számtalan fura lakóját. Lassacskán minden és mindenki gyanús… A detektíveknek az összes tudásukat latba kell tehát vetniük, ha ki akarják deríteni, ki állhat a titokzatos ügy hátterében.

Vigyázat! A Kertben sötét van és sok a fura nesz! Belépés csak saját felelősségre!
MEGLEPETÉS! A BORÍTÓ VILÁGÍT A SÖTÉTBEN!

Kertész Erzsi HUBBY-díjas szerző, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója. Alkotótársa egy meghökkentően fiatal illusztrátor, Zsoldos Réka, neki ez az első munkája.
A 2021-es HUBBY-díj shortlist-jén szereplő könyv!
A könyvet a 2021-es New Hungarian Childlit 10,0 Tales katalógusba is beválogatták!


• ÉRTELEM & ÉRZELEM⁣
• AZOKNAK, AKIK EGÉSZ ÉVRE VALÓ MESÉT, VERSET SZERETNÉNEK ÉS MÉG SÜTNI-FŐZNI IS SZERETNEK!⁣
• VICCESEN ÚJRAFELFEDEZETT HAGYOMÁNYOK – KORTÁRS ÍRÓK TOLLÁBÓL!⁣
• HAGYOMÁNYLEÍRÁSOK⁣
• FURCSA NÉPSZOKÁSOK, HIEDELMEK⁣
• NAGYMAMÁINK JELES NAPOKHOZ IGAZÍTOTT RECEPTJEI⁣
• JEGYZETELÉSRE ALKALMAS LAPOKKAL

Röviden a könyvről:

A Dödölle öröknaptár, szakácskönyv, játékgyűjtemény és irodalmi olvasókönyv! Az év jeles napjaihoz kötődő szövegek között vannak hagyományos ételreceptek, népszokások, játékok és kortárs gyerekirodalmi szövegek – így a kötet régi és új különleges párbeszédét valósítja meg.

Lehetőséget ad sok közös családi, iskolai programra! Tanuljuk együtt újra az ünnepek rendjét!


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk az timea.konya@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

Az ajánló második része ITT olvasható. Ebben 5-8. osztályosoknak ajánlunk olvasnivalót.

December 22.

Mesés advent a Cerkabellával – Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja

December 21.

Mesés advent a Cerkabellával – Andrus Kivirähk: A Fenyő iskolába jár (ford. Segesdi Móni)

Betűkkel telt nyuszifészek

Illusztráció: Orosz Annabella

Csörgei Andrea írása

Immár egy jó ideje folyamatos változásban, bizonytalanságban telik az életünk. Most talán a szokásosnál is fontosabb, hogy gyerekeinknek, kamaszainknak segítsünk biztos pontokat, kapaszkodókat találni a világban. Az egyik ilyen örömöt és biztonságot hozó dolog a közös ünnep. Az egymásra figyelés, a kiszakadás az online világból, a nagy kirándulások, ráérős ebédek, finom sütemények és a közösen töltött minőségi idő most épp olyan fontos, ha nem fontosabb, mint azelőtt. Figyeljünk rájuk, beszélgessünk velük sokat. És meséljünk, olvassunk közösen! Akár felolvasva nekik a mesét, akár – a nagyobbak esetében – ugyanazt a könyvet olvasva, majd megvitatva-megbeszélve az biztos, hogy varázslatos, békés, boldog világba csöppenhetünk velük. Hiszen a jó könyv nemcsak a gyereknek, a felnőttnek is élményt nyújt. Töltsük meg hát velük a nyuszifészket! Mi ezeket ajánljuk…

Óvodásoknak

A legkisebbek számára ajánljuk Rókamók és Círmacs történeteit, akik (majdnem) testvérek, pont olyan örömökkel, gondokkal, mint az embergyerekek, legyenek akár testvérek, akár barátok. Finom humorral tűzdelt, friss stílussal írt, szívmelengető mesék gyönyörűen illusztrált gyűjteménye.

Kisiskolásoknak

A kilencéves Ninni biciklire gyűjt. De hát kinek van elegendő pénze egy biciklire kilencévesen? Ninni beáll hát dolgozni a Rémálmok Kisboltjába, ahol – nevéhez hűen – bármilyen rejtélyes, izgalmas és persze szórakoztató dolog megtörténhet. Rövid, könnyen olvasható különleges történet, vicces rajzokkal, kezdő olvasóknak is!


Ha már Észak, ha már kacagás… A Pate horgászkönyve nagyszerű választás azoknak, aki szeretnék harsányan nevetve tölteni az ünnepeket, akik lendületes, könnyen olvasható, vagány tollrajzokkal illusztrált könyvet szeretnének a nyuszitól.

Kiskamaszoknak

Kertész Erzsi méltán népszerű a kiskamasz olvasók körében. Ebben a különleges, misztikus, szarkasztikus humorral megírt detektívtörténetben egy sejtelmes kertbe kalauzol el bennünket, ahol bármi megtörténhet…


Különleges történetek különleges gyerekeknek! Aki valami igazán újra vágyik, szereti a kicsit szürreális, ironikus, varázslényekkel teli világot, és szívesen belepillant az észtek mindennapjaiba is, annak a nyuszifészkében feltétlenül ott a helye Andrus Kivirähk könyvének.


Lebilincselő, klasszikus kiskamasz-detektívtörténet, amiben a Kövesparti Iskola két szemfüles diákján semmiféle rejtély nem foghat ki, például a Különleges Holmik Boltjának gyanús vezetője… Bár a kötet önállóan is olvasható, ha érdekel az első rész, most online elolvashatod ITT.

Kamaszoknak

Egészen friss kötetünk a lenyűgöző Máltára kalauzolja el az olvasót, a letehetetlen történet pedig tele van párhuzamos világgal, titkos átjárókkal, történelemmel, rejtéllyel és persze igaz barátsággal. Nem csak kamaszoknak!

December 20.

Mesés advent a Cerkabellával – Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány

December 18.

Mesés advent a Cerkabellával – Finy Petra: Az eszkimógyerekek és a fénymadár

Pate horgászkönyve

Kovács Lara ajánlója
Timo Parvela: Pate horgászkönyve (ford. Kovács Ottília). Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre, 2017.

Timo Parvela: Pate horgászkönyve
(ford. Kovács Ottília)

Pate és családja elhatározta, hogy elmennek horgászni Norvégiába, a Jeges-tenger mellé. Pate apjának jött még egy barátja, Risto és egy Pate számára ismeretlen lány, Sonja. Másnap reggel érkezés után izgatottan indultak horgászni. Pate furcsálta, hogy alattuk a tenger olyan sötét volt, hogy még a halak sem látszódtak, ami a felnőtteket is nyugtalanította. Este érdekes képeket mutatott Pate apja a halakról, de az utolsó lapnál hirtelen becsukta a könyvet és ágyba intette a gyerekeket.

Másnap reggel a gyerekek nem mehettek horgászni, ezért Sonja és Pate elindultak várost nézni. Amikor hazaértek, átnézték még egyszer a halas könyvet, és az utolsó lap utolsó szava felkeltette Pate figyelmét. Amikor hazaértek a szülők, a gyerekek megkérdezték, hogy milyen állat az a Kraken, de a felnőttek nem feleltek.

És innentől kezd izgalmassá válni a történet. Vajon lehet barátságos egy tengeri szörny? És létezhet egy olyan mozgó sziget, ami nincs rajta a térképen?

Ezekre az izgalmas kérdésekre kapsz választ, ha elolvasod Pate horgászkönyvét.

Bagett és a Rapid

VÁRFALVY EMŐKE: Négy Kerék Autóklinika (EXTRA MESE)

‒ Hát ő? – kérdezte Nemzoli Misát, aki a reggelije utolsó morzsáit söprögette sötétkék kabátjáról.

‒ Egy Skoda. Ne mondd, hogy még nem láttál ilyet? Pedig ritka jól rozsdásodnak – válaszolt Misa vigyorogva.

‒ Én a skodrira gondolok – bökött Nemzoli az autó teteje felé.

‒ Milyen skodrira?

‒A szőrösre, aki a motorháztetőn sütteti a hátát.

‒ Ja ő? – mosolyodott el Misa. ‒ Nem tudom. A Skodát tegnap vettem fel. A Lente Zsolti hozta be, tudod, az a dilis jogász, akinek a Volvoszaurusza is van. Azt mondja, mindig is egy ilyenre vágyott, és pont a negyvenedik születésnapján rátalált egy lepukkant garázsban, valami házeladónál.

‒ Akkor vontatta?

‒ Dehogy. Keréken jött a kicsike. Akármilyen öltönyös is a Zsolti, mindent megbütyköl, ami egy okleveles doktortól kitelik. Leszívta a benzint a tankból, akkut cserélt, de azt mondta, a többit ránk bízza, mert mi a Volvoszauruszt is mindig olyan formába hozzuk, mintha mai csirke lenne.

‒ De hát a motorja… ‒ vágott meglepett képet Nemzoli, mikor felnyitotta az autó első fedelét.

‒ Hátul van, pupák. Ez egy sportkocsi! – pöccintette fel üdvözült képpel Misa a hátsó motorháztetőt.  

‒ Aha… ‒ morogta Nemzoli, aztán gyorsan témát váltott. ‒ A macskát még mindig nem mondtad, honnan van.

‒ Reggel már itt trónolt a Skoda tetején. Aztán, mikor nekiláttam a reggelinek olyan szemekkel nézett, hogy mondom, adok neki egy falatot. Erre befalta az összes májkrémet, amit reggelire hoztam. Bezzeg a Teri néni bagettje nem kellett neki.

‒ Hát persze, mert úgy gondolta, hogy ő a bagett. És megtöltötte magát májkrémmel. Tényleg, hívjuk így, Bagett! Olyan hosszú is, meg barna is és elegáns is, mint egy igazi francia zabagép. Bagett a bélpoklos macska. Na, ez hogy tetszik?

A macska, mint aki érti, hogy róla van szó, egyenesen Nemzolihoz sietett, és odadörgölőzött a szerelő motoroscsizmás lábához.  

‒ Szerintem tetszik neki. Ha már elnevezted, haza is viheted munka után – nevetett Misa, és elindult, hogy nekilásson az aznapi papírmunkának.  

‒ Na, még csak az kéne. Különben is, hova tegyem a motoron? Majd csak akad valaki az ügyfelek között, aki örökbe fogadja.

‒ Nekem úgy is jó – biccentett Misa ‒, de addig is keresni kell neki valami helyet, hogy ne zavarogjon itt.

‒ De hát elfér az udvaron, legalább körbenéz, nincs-e itt megint valami Konrádféle kábelfüggő rágcsáló.

Misa megállt a szervizajtóban, és nagy levegőt vett.

‒ Hívtam Anát.

‒ Oh, csak nem? – vigyorgott el olyan szélesen Nemzoli, hogy mind a harminckét foga megcsillant a reggeli napfényben.

‒ De igen! – Misa lesütötte a szemét, mint aki eléggé zavarban van.

‒ Ő az, aki mindig két macskával jár szerelni?

‒ Igen, ő – mondta egy pillanatra elábrándozva Misa. ‒ Ana Tátrakova Cilivel és Cirmivel. A legjobb. Mindent tud a Skodákról, nem úgy, mint egyesek, akik nem tudják, hogy ez ugyebár egy…

‒ … igen, farmotoros. Nyugi, megjegyeztem. De azért jobban örültem volna egy Porsche 911-nek.

‒ Ja, persze, és, ha elbütykölsz rajta egy kis csavarkát, oda a havi kakaóscsigára szánt keret – fejezte be a reggeli eszmecserét Misa, és eltűnt az irodában.

Aznap délután, pontban 13:13-kor egy fényesre polírozott, óceánkék Octavia porzott be a Klinika udvarára. A belőle kiszálló magas, karcsú, kantáros kék munkásnadrágot és Garfieldos pólót viselő hölgy határozott léptekkel sietett az irodába.   

‒ A páciens? – szegezte Misának a kérdést, és letette az asztalra királykék szerszámosládáját.

‒ Ott pihen. És csak rád vár, kedves Ana, és… ‒ dadogta Misa. ‒ Cili és Cirmi már nem dolgozik velem – vágott a szervizvezető szavába Ana. ‒ Nyugdíjazták magukat. Egy pompás Feliciát alakíttattam át nekik cicaháznak. Bőrülések. A kormány kaparófa bevonatú. A műszerfal karcmentes plexi. Automata tápadagolóval, és van benne több robotizált egér is. És természetesen egy luxuskivitelű macskavécé. Imádják. De térjünk a lényegre!

Misa gyors léptekkel kikísérte a szerelőnőt a garázsba.

Ana először beült, és meghallgatta a motor hangját. Csukott szemmel, lehúzott ablakokkal próbálgatta a gázadásokat.

‒ Mi lesz már, bajnokom, mondd meg a maminak, mi fáj – duruzsolta búgó hangon.

Mivel a Rapid csak halkan hörgött, Ana kisüvített vele a nyitott garázskapun egy rövid próbakörre.

Misa ragyogó arccal és egy pohár forró, kakaóval gazdagon megszórt, habos csokival várta vissza a szerelőnőt, aki egyhajtásra kiitta a bögrét, aztán fejét csóválva nekilátott a hibakeresésnek.

Merthogy a Rapid hangján egyértelműen hallatszott, valami nem stimmel vele.

Ana emelőre tette.

Megvizsgálta a kerekeket és a futóművet.

Az alvázat, hogy mennyire rozsdás, és vannak-e rajta olajfoltok.

A kipufogó dobot.

Minden olyan volt, mintha új lett volna.

Lezo, Hozi és Nemzoli a szerviz másik végében szorgoskodtak, épp a Szputnyik nevű öreg terepjáró kuplungjának cseréjén, de azért oda-oda nézegettek a szerelőnőre.

Ana egyenként megnézte a gyújtógyertyákat.

Derékig eltűnt az autó motorterében, és egyesével átnézte a vezetékeket, megvizsgálta a motorolaj minőségét, a szűrőket.

‒ Különös, felettébb különös – dünnyögte néha, és alig észrevehető idegességgel babrált az épp kezében lévő szerszámokon.

Mikor már harmadjára próbálta újra az autó hangját, és a Rapid egyre bánatosabban hörgött, a garázsajtóban megjelent Bagett. Lassan odasomfordált a nyitott motorháztetőhöz, majd akrobatikus ügyességgel felugrott a kasznira.

Ana azonnal leállította a motort. Kiugrott a Skodából, és Bagetthez sietett.

Mikor a szerelőnő melléje ért, a macska finom mozdulattal az egyik vezeték felé nyújtott a lábát.

Ana szeme tágra nyílt.

A vezetéken alig látható egérrágás nyoma látszott. Pont csak akkora, ami elszakította a vezetékben futó legfontosabb drótot.

‒ A tiétek? – pördült a szerelőnő a Zolik felé, akik ijedten néztek egymásra. Végül Nemzoli válaszolt:

‒ Tulajdonképpen a Klinikáé, tehát Misával kell beszélned róla.

Ana bólintott. Megsimogatta a doromboló Bagettet, majd gyors mozdulatokkal kicserélte a hibás vezetéket.

A Rapid motorja a következő indításnál egy elégedett kandúr boldogságával kezdett dorombolni.

Dr. Lente Zsolt jogtanácsos másnap reggel hatalmas lelkesedéssel érkezett.

‒ Mekkora sürgősségi felárat fizetek ezért a, már-már varázslatszámba menő munkáért? – kotorászott a tárcájában.

‒ Semennyit – mosolygott Misa kissé párás tekintettel. – Igazából egy doboz májkrémbe került az egész. Meg egy bagettbe.

Ha tetszett a mese, mindenképp ajánljuk figyelmedbe a Négy Kerék Autóklinika mindkét kötetét, melyben a három Zoli minden autó minden bajára tudja a megoldást.


Intézményi ajánlat

Szeretnénk a pedagógusok és az oktatási-nevelési intézmények könyvvásárlását megkönnyíteni, ezért számukra 40% kedvezményt biztosítunk folyamatosan a könyveinkből. A kedvezmény érvényesítéséhez kérjük, először regisztráljanak ITT, majd, ha a regisztráció megtörtént, jelezzék azt levélben nekünk az info@cerkabella.hu e-mail címen. A levélben kérjük, feltétlenül tüntessék fel az oktatási-nevelési intézmény nevét, amelyben dolgoznak.

December 24.

Ádám és Éva – Szenteste

Mákos és diós bejgli (Mautner Zsófi receptje)

A bibliai ősszülők névnapja, az adventi időszak utolsó napja. Jézus születésének előestéje: Szenteste.

A karácsonyi vacsora különleges, gyógyító erejéhez számos hiedelem fűződik: nemcsak a háziak, de az állatok és a termesztett növények is részesültek az áldásából. A Jézus születését jelző éjféli mise az egyházi év egyik legfontosabb eseménye.

© Keszeg Ágnes

Mákos és diós bejgli (Mautner Zsófi receptje)

1 dl langyos tejben keverj el 1 teáskanál kristálycukrot, morzsolj bele 4 dkg friss élesztőt, és futtasd fel. Közben egy nagy keverőtálba mérj ki 75 dkg lisztet, 2 kávéskanál sót, 4 tojás sárgáját, 30 dkg puha vajat és kb. 2 evőkanál tejfölt. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd össze. Formázz belőle egy nagy cipót, majd azt vágd négy egyforma darabra. Lefedve, hűvös helyen pihentesd 30 percig.

A mákos töltelékhez forralj össze 1 dl vizet és 15 dkg cukrot. Keverd össze 25 dkg darált mákkal, 10 dkg birsalmalekvárral, 1 reszelt birsalmával, 2 reszelt zöldalmával, 2 citrom reszelt héjával és 1 kávéskanál szegfűszeggel. (Ez a mennyiség 1 rúdhoz elég.)

A diós töltelékhez forralj össze 1 dl vizet és 15 dkg cukrot. Keverd össze 25 dkg darált dióval, 10 dkg sárgabaracklekvárral, 2 evőkanál narancsvirágvízzel, 1 kávéskanál őrölt kardamommal, 1 narancs reszelt héjával és levével, 1 citrom reszelt héjával. Ezt kend a tésztára, majd szórd meg 10 dkg kandírozott narancshéjjal. (Ez a mennyiség 1 rúdhoz elég.)

Bevajazott sütőpapírral bélelj ki egy nagy tepsit.
A négy kis cipót egyesével nyújtsd ki, akkora téglalapra, hogy majd ráférjen a tepsire. Egészen a tészta széléig (kivéve alul egy vékony csíkot) simítsd el a tölteléket. A két oldalán vékonyan hajtsd be, majd fölülről kezdve tekerd fel. Óvatosan tedd át a tepsire. A rudak tetejét kend meg először tojásfehérjével, így pár percig hagyd szikkadni. Aztán kend meg tojássárgájával: először hosszában, majd pár perces szárítás után keresztben. Hústűvel vagy hurkapálcával szurkáld meg (hogy távozni tudjon a gőz).
Közepesen meleg sütőben kb. 50 percig süssed.
Konyharuhával letakarva hagyd kihűlni.
(Ebből a mennyiségből 4 rúd bejgli lesz.)

© Keszeg Ágnes

A recept megtalálható az alábbi kötetben:

Lovász Andrea (szerk.)
DÖDÖLLE

Ajánlott korosztály: 6+

December 16.

Mesés advent a Cerkabellával – Sami Toivonen – Aino Havukainen: Hóangyal

December 15.

Mesés advent a Cerkabellával – Kányádi Sándor: Csikorgó, a fagykirály

December 23.

Visky András: Betlehetmi éjszaka

Azon az éjszakán sehogyan sem jött álom Bari ben Bárány szemére. Ahogy leszállt az est, és a tiszta égbolton egyenként fölgyújtották apró lámpáikat a csillagok, máris elcsitult a megfáradt nyáj, csak a kutyák jártak körbe, így ellenőrizték még egyszer a létszámot, vajon nem kóborolt-e el akár egyetlen bárány is a reájuk bízott százból. Az egyikük rá is szólt Bari ben Bárányra látva, hogy alvás helyett inkább gondolataiba mélyed:

–Aludj, Bari, szárazak a legelők, holnap ismét útra kelünk, ki kell pihenned magad.

De ő mégsem hunyta le a szemét. Sőt, miután a kutyák is megtalálták helyüket, hangtalanul odalopakodott Bence ben Juhhoz, a legjobb barátjához, és csendesen felköltötte őt is.

– Mit akarsz? – kérdezte Bence némi rosszallással a hangjában.

– Tudod, azon gondolkozom…

– Ne haragudj, kedves barátom – emelte fel a hangját Bence ben Juh –, nem tudnád holnapra halasztani a gondolataidat?

– Hát ez az, nem bírom elhessegetni őket.

– Elmondtad az esti imát? – próbált megszabadulni tőle Bence ben Juh.

– Bizony el, még többször is. És mégsem tért békesség a szívembe.

Bence ben Juh feltápászkodott a helyéről, és elindult a Beszélgetés Kősziklája irányába. Jól ismerte barátját: ha egy nyugtalanító gondolat befészkeli magát a szívébe, beszélgetés nélkül nem tud dűlőre jutni.

A Beszélgetés Kősziklájának Bari ben Bárány és Bence ben Juh adta ezt a nevet, mert legelészés közben többször is meghúzódtak az árnyékában megpihenni vagy beszélgetni, és mert olyan hatalmasan ragyogott Betlehem mezejében, mintha egyenesen az égből pottyant volna oda még a teremtés első napján.

– Ma, amikor a pásztorok közelében legeltem, az Öreg Pásztor azt mondta a társának, hogy ebben az évben engem, Bari ben Bárányt jelöltek ki áldozati báránynak az engesztelés ünnepére.

Nagy csend ereszkedett közéjük. Bari nem folytatta, hiszen mit is mondhatott volna többet, Bence pedig meg sem tudott szólalni.

– Nos, csak tudtodra akartam hozni – törte meg a csendet Bari. – Ha majd az Öreg Pásztor az ölébe vesz, és elindul velem, akkor arra gondolj, mi ketten többé nem látjuk egymást.

– Hacsak nem történik addig valami – mondta Bence ben Juh nem nagy meggyőződéssel, de valamit mégis mondani kellett a barátjának.

– Ugyan, mi történhetne? – kérdezett vissza Bari ben Bárány, de kérdésére nem jött semmi válasz, és ismét csend telepedett közéjük.

– Tudod – folytatta nagy sokára Bari –, én elhiszem az Öreg Pásztornak, hogy az áldozat a Világ Ura rendelése, de azért amikor meghallottam, hogy én következem, mégis megtelt a szívem szomorúsággal.

– Bari ben Bárány! – szólította meg barátját szokatlan ünnepélyességgel, de őszinte elhatározással Bence. – Én szívesen vállalnám helyetted az áldozatot.

– Köszönöm, barátom. Nekem ennyi is elég – mondta Bari ben Bárány, és a szomorúság mellé odaférkőzött a szívébe egy csepp hála is.

Alighogy elhallgattak, a magasban nagy fényesség támadt. Egy angyal jelent meg előttük. Lassan szállt alá, mint egy ragyogó felhő, előbb a Beszélgetés Kőszikláján telepedett meg, aztán egészen közel jött hozzájuk, és ezt mondta:

– Bari ben Bárány! Bence ben Juh! Jó hírt hoztam nektek. Megszületett a Messiás, akit régen megígért nektek a Világ Ura.

© Rofusz Kinga

– A Messiás? Várjunk csak… – próbált kutakodni az agyában Bari ben Bárány, de semmit nem talált ott, csak azt, hogy őt nemsokára fel fogják áldozni.

– Jó hír? Mit is jelent ez? Úgy érted, hogy… hogy… – próbálkozott Bence ben Juh is, de nem jutott ő sem semmire.

– Menjetek, költsetek fel mindenkit, én addig itt várok – mondta az angyal, és komótosan visszarepült a Beszélgetés Kősziklájára.

Bari és Bence szó nélkül engedelmeskedett, az angyalnak, maguk sem értették, miért. Előbb az Öreg Pásztort rázták fel, aki, mikor meghallotta a hírt, örömrivalgásban tört ki, és úgy rikoltozott, úgy táncolt az angyal előtt, mintha tizenkét éves volna ismét.

– Megszületett a Messiás! Halljátok, báránykáim? A Világ Ura elküldte végre a Jó Pásztort, aki életét adja az ő juhaiért! Többé senki nem fog feláldozni benneteket!

– Megmenekültél – mondta Bence ben Juh Bari ben Báránynak.

– Megmenekültem – mondta Bari ben Bárány Bence ben Juhnak.

– Megmenekültünk! Megmenekültünk! – kiáltotta az egész nyáj a fényes, betlehemi éjszakában.


A mese megtalálható az alábbi kötetben:

Lovász Andrea (szerk.)
DÖDÖLLE

Ajánlott korosztály: 6+